Türk Ar-Ge şirketi Blesh, ulaşım ve turizm sektörünü ilgilendiren raporun sonuçlarını açıkladı. Türkiye’deki tatilcilerin en çok nerelerde oldukları, nasıl sosyalleştikleri ve hangi rotaları tercih ettikleriyle ilgili önemli veriler içeren rapor, 90 gün boyunca Türkiye’deki tüm havaalanlarından beacon ve geofencing teknolojisi kullanılarak alınan sinyallerle, 150 bin kişiden elden edilen veriler incelenerek hazırlandı.

Rapor sonuçlarına göre en popüler şehirler yurtiçinde İstanbul, yurtdışında ise Amsterdam oldu. En çok tatilci sayısı İstanbul’da yer alırken, hem yurtiçi hem de yurtdışına seyahat edenlerin çoğunlukla Bakırköy’de ikamet etmesi raporda dikkat çeken verilerden biri oldu.

Nesnelerin İnterneti alanında Google ve Intel gibi dünya teknoloji devlerinin iş ortağı olan ve her ay yaklaşık 200 milyon veriyi analiz eden Blesh, Beacon sinyalleri, geofencing teknolojisi ve akıllı telefonlar yardımıyla tatilcilerin tüm yol haritasını ve eğlence noktalarını içeren raporuyla bu kez, ulaşım ve turizm sektörünü yakından ilgilendirecek önemli verileri ortaya çıkardı.

Makro ve mikro ölçeklerde lokasyon teknolojilerini aynı anda kullanabilen Blesh Mobil İletişim Beacon Platformu’nun şu anda Türkiye’deki en geniş lokasyon verisine sahip platform olduğunu belirten Blesh CEO’su Devrim Sönmez, “Tatilciler nereye gidiyor? Nerede yaşıyor? Nerede eğlenmeyi tercih ediyor? gibi soruların yanıtlarını içeren bu rapor, özellikle turizm ve ulaşım sektöründe faaliyet gösteren işletmeler için önemli sonuçlar barındırıyor. Raporda öne çıkan veriler, lokasyon ve rotaların neden daha fazla tercih edildiğinden başlayarak, iş ve hizmet geliştirmede nasıl kullanılacağına kadar birçok noktada referans olabilir” dedi.

Beyaz yakalılar yurt dışını tercih ediyor

Blesh’in raporuna göre, Türkiye’de en çok İstanbul, İzmir ve Ankara’da ikamet edenler tatile gidiyor. Yurtiçinde seyahat edenlerin %59’u İstanbul, %12’si İzmir, %10’u ise Ankara’da yaşıyor. Bu illeri Antalya, Trabzon ve Kocaeli takip ediyor. Yurtdışı tatillerinde %76 ile İstanbul liderliğini korurken, İstanbul’u İzmir ve Ankara takip ediyor. Genel olarak tatilcilerin %60’ı yurtiçinde %40’ı ise yurtdışında tatillerini geçirirken; yurtiçini tercih edenlerin yüzde 49’u, yurtdışını tercih edenlerin ise yüzde 43’ü beyaz yakalılardan oluşuyor.

Yurt dışında Amsterdam, yurtiçinde İzmir

Rapora göre, %52 iOS, %48 Android kullanıcısı olan tatilcilerin, mobil cihazlarda bluetooth teknolojisini kullanım oranı %24. Türkiye’de en çok İstanbul’dan hareket eden tatilcilerin sıklıkla ziyaret ettiği şehir yurtiçinde İzmir, yurtdışında Amsterdam oldu. Yurtiçinde seyahat edenlerin çoğu Bakırköy (%27), Bahçelievler (%12) ve Beşiktaş’ta (%12) oturuyor. Yurt dışını

tercih edenlerde de yine Bakırköy (%27) öne çıkarken, ardından Kadıköy (%12) ve Beşiktaş (%11) geliyor.

En çok kafe ve restoranlarda sosyalleşiyor, emlak ve otomotivle ilgileniyorlar

Rapora göre tatilciler, seyahatlerinde çoğunlukla otomotiv ve emlakla ilgili konuları takip ediyorlar. Yurtiçinde tatil yapanların %30’u otomotiv, %21’i emlakla ilgilenirken, yurtdışında tatil yapanların %22’si otomotiv, %20’si emlakla ilgileniyor. Raporda sosyalleşmek için en çok kafe ve restoranların tercih edildiği de görülüyor. Yurtiçini tercih eden tatilcilerin %38’i kafe ve restoranlara giderken, yurtdışında tatil yapanlar için bu oran %36. Yurtiçinde tatilcilerin en çok tercih ettikleri AVM’ler arasında da Zorlu Center, Kanyon ve İstinye Park öne çıkıyor.

0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

®  2024 Araştırıyorum 

Düşünceler

Paylaşmak istedikleriniz mi var?

Gönderiliyor

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?