8,5 milyon üyesi ile Türkiye’nin lider mobil sadakat uygulaması Hopi, koronavirüs salgını ile ilgili Kantar Media Division ile yaptığı detaylı anketin sonuçlarını açıkladı

Uygulama içerisindeki anket üzerinden kullanıcılarına; evden çalışma ve işe dönüş sürecinden, alışveriş harcamalarındaki değişimlere ve tatil planlarına kadar birçok alanda sorular soran Hopi’nin açıkladığı sonuçlara göre; çalışan her 2 kişiden biri ofis özlemi çekiyor. Diğer taraftan araştırma sonuçları salgın döneminde sahip olduklarımızın değerini daha iyi anladığımızı gösteriyor.

Araştırmadan çıkan çarpıcı başlıklar şöyle;

  • Her 2 kişiden biri ofise dönüş için heyecanlı.
  • Her 3 kişiden biri 6 ay içinde finansal durumunun kötüleşeceğini düşünüyor.
  • Tasarruf etme oranı % 18 düştü.
  • Ankete katılan her 10 kişiden 4’ü bu dönemde kredi çektiğini ya da yakın zamanda 5 ila 25 bin TL arasında değişen miktarda kredi çekmeyi planladığını söyledi.
  • 10 kişiden 7’si giyim harcamalarını kıstı.
  • #EvdeKal süreci beslenme alışkanlıklarını etkiledi atıştırmalık harcamaları %20 arttı.
  • Sinema – tiyatro gibi kültürel etkinlikler en az 8 ay hayatımızda olmayacak.
    Bu yaz için tatil planları belirsizliğini koruyor.
  • Erkekler bakım özleminde kadınları solladı “3 ay içinde berber rutinime dönerim” diyenler kadınları geçti.

#EvdeKal süreci eğitici oldu, katılımcıların yarısı yeni beceriler edindiğini belirtti

Her 10 kişiden 8’i bu dönemde sahip olduğu şeylerin değerini daha fazla anladı.
Koronavirüs gündeminin, kullanıcılarının alışveriş ve yaşam alışkanlıkları üzerindeki etkisini araştıran Hopi, uygulama içinden yaptığı anketin sonuçlarını açıkladı. 3 bin 213 Hopi kullanıcısının detaylı yanıtlarıyla ortaya çıkan anket; kullanıcıların alışveriş alışkanlıkları, finansal durumları ve sosyal yaşama dönüş beklentileriyle ilgili çarpıcı veriler sunuyor.

Evden çalışmak sıktı, ofis özlendi

Hopi üzerinden gerçekleştirilen ankete katılan Hopililerin %60’ı kadın, %40’ı da erkek kullanıcılar oluşturdu. Ankete katılanların %24’ü çalışmadığını, %76’si çalıştığını belirtti. Çalıştığını belirten Hopililerin %53’ü Covid-19 süreci sonrasında işe gitmenin kendilerine olumlu hissettireceğini belirtirken, %12’si aksi şekilde düşündüğünü söyledi. %18’lik bir kesim ise ofise dönüş konusunda kararsız olduğunu belirtti.

Tasarruf etme oranı düştü

Ankete katılanların %44’ü finansal durumu salgın öncesine göre daha kötü olduğunu belirtirken %49’u ise finansal durumunda bir değişiklik olmadığını söyledi. Her 3 kişiden biri finansal durumunun 6 ay sonrasında kötüleşeceğini, %26’sı iyileşeceğini, %40’ı ise aynı kalacağını düşünüyor. Ankete katılanların %52’si finansal durumunun bir yıl sonra düzelmesini bekliyor.

Her 10 kişiden 4’ü ya kredi çekti ya da çekmeyi planlıyor

“Coronavirüs öncesindeki dönemde gelirinden tasarruf yapma imkânın var mıydı?” sorusuna evet diyenler %54 iken, bu oran Covid-19 sonrasında %36’ya düştü. Ankete katılanların %20’si bu dönemde finansal destek için kredi çektiğini belirtirken yine %20’si yakın zamanda kredi çekeceğini söyledi. Kredi başvurusu yapacağını belirtenlerin %40’ı 5,001-10,000 TL aralığında, %20’si 10.001-25.000 TL arasında, %28’i ise 25,000 TL’den fazla kredi çekmeyi planlıyor.

10 kişiden 7’si giyim harcamalarını azalttı

Küresel salgının harcama alışkanlıklarına etkisinin de sorgulandığı ankete katılan 10 kişiden 7’si (%68) giyim harcamalarını azalttığını söyledi. Ankete katılanların yanıtları en büyük düşüşün ayakkabı, çanta ve aksesuar kategorilerinde yaşandığını ortaya koyuyor.

Evde kaldık, daha çok atıştırdık

Evde daha fazla zaman geçirmeye bağlı olarak temel gıda harcamaları %68, atıştırmalık harcamaları da %20 oranında yükseldi. Ev temizlik harcamaları ise % 44 oranında arttı. Hazır yemek harcamaları ise salgın öncesi döneme göre % 63 azaldı.

Her 10 kişiden 6’sı sinema ve tiyatro için en erken 8 ay sonra dedi

Covid-19 sonrasında yaşam rutinine, park, sahil gibi açık alanlara ortalama 3 ay içerisinde dönmeyi planlayanların oranı %61 iken, 8 aydan uzun sürede dönerim diyenlerin oranı %15 oldu. Ankete katılanların %59’u sinema ve tiyatroya da 8 aydan önce gitmeyi düşünmediğini, %12’si ise 3 ay içerisinde sinema ve tiyatroya gidebileceğini belirtti.

Bu yaz için tatil planı belirsiz

Ankete katılanlar tatil planlarıyla ilgili beklentilerini de paylaştı. Buna göre ankete katılanların %26’sı 3 ay, %25’i 4-8 ay içinde, %49’u ise 8 aydan sonra tatile gitmeyi düşündüğünü söyledi. Her 10 katılımcıdan 9’u ise yurt dışı tatillerin 8 aydan da uzun sürede gerçekleşebileceği düşünüyor.

Erkekler “bakım” özleminde kadınları solladı

Kuaför ve berbere 3 ay içinde dönerim diyenlerin oranı %57 iken, 8 aydan uzun sürede dönerim diyenlerin oranı %20 oldu. Bakım rutinine dönüşte erkekler kadınları solladı. ‘3 ay içinde berber rutinime dönerim’ diyen erkeklerin oranı %69 olurken bu oran kadınlarda %49’da kaldı. Ankete katılanlar konser, festival gibi sosyal aktivitelere ise % 62 oranında 8 aydan uzun sürede dönerim derken, spor salonuna gidenlerin % 16’sı 3 ay içinde spora dönmeyi düşünüyor.

Sahip olduklarımızın değerini daha fazla anladık

Ankete katılanların büyük çoğunluğu koronavirüs salgınının, hayatta sahip olunan şeylerin değerini anlamasını sağladığını ifade ediyor. Her 10 katılımcıdan 8’i (%79) bu dönemde sahip olduğu şeylerin değerini daha fazla anladı.

Salgın sonrasında kalıcı olacak alışkanlıklar

Hopi, kısıtlamalar sebebiyle, evinde zaman geçiren kullanıcılarına salgın dönemini nasıl geçirdiklerini ve salgın sonrasında bu dönemde edinilen hangi rutinlere devam edeceklerini sordu. Buna göre;

  • Katılımcıların %25’i kısıtlamalar bittikten sonra dışarıda daha çok vakit geçirecek, %47’si ise daha fazla evde kalacak.
  • Katılımcıların neredeyse yarısı (%43) karantinada yeni beceriler öğrendi.
  • Katılımcıların %32’si için bu dönemde sosyal medya platformlarının daha önemli hale geldiğini, %47’si ise aksini söyledi.
  • Her 10 katılımcıdan 6’sı için (%64) salgın sonrası süreçte evden/uzaktan çalışma daha popüler olacak.
  • Katılımcıların % 17’si online yoga, pilates, spor alışkanlıklarına, % 16’sı evde tamirat/DIY çalışmalarına ve % 15’i evde kişisel bakım rutinlerine, % 11’i ahşap, resim gibi sanatsal hobilerine, % 7’si ise örgü, dantel gibi el işi hobilerine devam edecek.
0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

®  2024 Araştırıyorum 

Düşünceler

Paylaşmak istedikleriniz mi var?

Gönderiliyor

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?