2017 yılının elektronik haberleşme sektöründe yaşanan gelişmeleri içeren “Üç Aylık Pazar Verileri Raporu”nun üçüncüsü yayınlandı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından hazırlanan 2017 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin “Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü 3 Aylık Pazar Verileri Raporu” hakkında değerlendirmelerde bulundu.

ÜLKEMİZİN GELECEĞİ İÇİN YERLİ VE MİLLİ ÜRETİM

2017 yılının geride bırakılan bölümünde BTK olarak en fazla önem verdikleri ve mesai ayırdıkları konuların başında yerli ve milli üretimin geldiğini belirten Başkan Sayan, şu noktalara dikkat çekti: “4.5G yetkilendirmesi ile birlikte başlattığımız 5G ve Ötesi teknolojileri hedef alan çalışmalar büyük bir hızla sürüyor. Ülkemizin yazılım ve donanım üretme potansiyelini harekete geçirmek için yürüttüğümüz sektörel kümelenme çalışmaları, çalıştaylar ve paneller devam ediyor. Bu kapsamda, 5G ve Ötesi teknolojiler için yerli ve milli üretime katkı yapacak herkesi buluşturmayı amaçlayan 5GTR Forumu, Kasım ayı içerisinde yaptığı çalışma grupları çalıştayı ile çalışmalarını sürdürdü.”

MOBİL ABONE SAYISI 77,9 MİLYONA ULAŞTI

BTK Başkanı Dr. Sayan, 2017 yılının Temmuz-Ağustos-Eylül döneminde elektronik haberleşme sektörümüzde yaşanan gelişmeler için şu değerlendirmelerde bulundu:

•Sektörde faaliyet gösteren işletmecilerimizin 2016 yılındaki net satış gelirleri toplamı 45,4 milyar ₺ olarak gerçekleşmişken, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde net satış gelirleri toplamı yaklaşık 13,1 milyar ₺’ye yaklaşmıştır.

•Bu dönemde yaklaşık 11 milyon sabit abonenin yanında, mobil hizmetlerde abone sayısı 77,9 milyon olmuş ve penetrasyon oranı %97,6’ya ulaşmıştır.

•Makineler arası iletişim (M2M) abone sayısı ve 0-9 yaş aralığındaki nüfusu çıkardığımızda, mobil penetrasyon oranı %109,9’dur.

•2017 yılı üçüncü çeyrekte, 458 dakikalık ortalama aylık mobil kullanım süresi ile Türkiye, önceki dönemde olduğu gibi incelenebilen Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada yer almıştır.

•Bu dönemde 2,6 milyon abone numarasını taşımış olup toplamda bugüne kadar taşınan numara sayısı 109 milyonu geçmiştir.

GENİŞBANT İNTERNET ABONE SAYISI 67,9 MİLYONA ULAŞTI

•Genişbant verilerine bakıldığında; 11,4 milyonu sabit abone, 56,5 milyonu mobil abone toplamda yaklaşık 67,9 milyon genişbant internet abone sayısına ulaşılmıştır.

•İnternet abone sayısı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %14,9 artmıştır.

•En yüksek artış yaklaşık %36’lık bir oranla Eve Kadar Fiber abone sayısında, müteakiben yaklaşık %16,9’luk bir oranla da Kablo İnternet abone sayısında gerçekleşmiştir.

63 MİLYON VATANDAŞIMIZ 4.5G HİZMETİ KULLANIYOR

1 Nisan 2016 tarihinde ülkemizde kullanılmaya başlanan 4.5G hizmeti aboneliğine, 2017 üçüncü çeyrek sonunda yaklaşık 63 milyon vatandaşımız geçmiştir.  Ancak bazı vatandaşlarımızın cihazı veya SIM kartının 4.5G hizmetine uyumlu olmaması nedeni ile aktif olarak bu hizmeti kullanabilenlerin sayısı Eylül ayı sonu itibarı ile yaklaşık 28 milyon olarak gerçekleşmiştir.

Mobil genişbant internet abonelerinin aylık ortalama kullanımı 3,2 GByte seviyesinde iken, cihazı ve SIM kartı 4.5G hizmetine uygun olan 4.5G abonelerinin data kullanımı ise aylık 6,5 GByte olarak gerçekleşmiştir.

FİBER ALTYAPI UZUNLUĞUMUZ; 311.214 KM

Fiber altyapı açısından ise, bir önceki yılın aynı döneminde 284.044 km olan fiber uzunluğu, 2017 yılı üçüncü çeyreğinde 311.214 km’ye ulaşmış ve %9,6 oranında bir artış gerçekleşmiştir.

Rapor

0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

®  2024 Araştırıyorum 

Düşünceler

Paylaşmak istedikleriniz mi var?

Gönderiliyor

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?