Mobil cihazlar her şeyi değiştirdi. Ancak daha işin başındayız. Pazarlamadaki makine öğrenimi, sektörü bir devrime doğru götürüyor. Google’da Senior Vice President of Ads & Commerce görevindeki Sridhar Ramaswamy, bu değişikliğin belirtilerine ve lider markaların bu geçişte nasıl bir yol izleyeceklerine değiniyor.

Bundan sonraki büyük olay ne olacak? Mobilden sonra ne geliyor? Pazarlama nereye gidiyor?

Bu tür sorularla sık sık karşılaşıyorum. Reklam teknolojisi alanında çalışan çoğu kişi de öyle. Çoğumuz falcı olduğumuzu iddia edemeyiz belki ama gelecekte bizi nelerin beklediğine ilişkin gittikçe güçlenen fikirlerim var, çünkü şimdiden açıkça görülüyor.

Nedeni şu. Bize doğru yaklaşan gelecek, bugün gördüklerimizin hızlandırılmış hali. Her şey gözümüzün önünde oluyor. Bir an için duraklatma düğmesine basıp neler olduğunu gözümde canlandırırsam gördüklerim, Google’da geçirdiğim 14 yıl boyunca şahit olduğum veya olmasına çalıştığım diğer her şey kadar heyecan verici.

Mobil cihazlar, hem tüketiciler hem de pazarlamacılar için kuralların yeniden yazılmasını zorunlu kıldı.

Büyük resme baktığımızda, mobilin aynı derecede bariz ve çarpıcı şekilde gerçekten de ne büyük bir değişim getirdiğini çok net görebiliriz. Mobil cihazlar, hem tüketiciler hem de pazarlamacılar için kuralların yeniden yazılmasını zorunlu kıldı. Tüketiciler, istedikleri ürün veya hizmetlere istedikleri anda erişme konusunda daha da güçlendi. Beklemek geçmişte kaldı. Bu da günümüzde iyice yaygınlaşmış önemli anlar davranışını, diğer bir deyişle, öğrenmek, gitmek, yapmak ve satın almak için hemen bir cihazdan yararlanmayı ortaya çıkardı. Pazarlamacılar bu davranıştan yararlanmak ve tüketicileri kazanmak için kurallar kitabını yeniden yazmak zorunda kaldı. Tüketicilerin o andaki ihtiyaçlarını hedefleme, doğru yerde olma konusunda kararlılık ve tüketici yolculuğunu devam ettirmek için mümkün olan her defasında yardımcı olmaya iki kat fazla yatırım yapmaları gerekti. Kısacası, pazarlamacılar çok daha yardımcı olmaya başlamak zorunda kaldı.

Ancak mobil yalnızca işleri kökten değiştiren bir olgu değil. Bir önkoşul. Yolculuğun önemli ayaklarından yalnızca biri. Siz istediğiniz benzetmeyi yapın, ancak ben mobili hepimizin binmiş olduğu bir treni hızlandıran bir güç olarak görüyorum. Doğru yaklaşım çok önemli, zira bugün yapılan stratejik değişiklikler geleceğin zeminini hazırlıyor.

Yeni akıllı cihazlar ortaya çıktıkça ve tüketiciler bu cihazlarla etkileşimde bulunmanın yeni, daha doğal yollarını (ör. sesli komutlar) benimsedikçe, mobil kaynaklı önemli an davranışları katlanarak artacak. Ayrıca, veriler ve makine öğrenimi tüketicinin günlük deneyimlerini iyileştirmede daha yeterli hale geldikçe, alakalı, kişiselleştirilmiş ve yardımcı deneyimler konusundaki beklenti hızla artmaya devam edecek. Yardım çağına doğru ilerliyoruz. Bu dönemde, pazarlamacılar için sürtüşme, başarısızlık anlamına ve yığın mesajlar “ilerle” anlamına gelecek.

Yardım çağına doğru ilerliyoruz. Bu dönemde, pazarlamacılar için sürtüşme, başarısızlık anlamına ve yığın mesajlar “ilerle” anlamına gelecek.

Bu yeni çağda, daha fazla önemli anda doğru yerde olmak tek başına yeterli olmayacak. Bizlerden tüketicilerin bir adım önünde olmamız, ihtiyaçlarını onlardan daha iyi bilmemiz beklenecek. Başarılı pazarlamacılar, her karşılaşmada müşterileri hakkında çok daha derin bilgilere sahip olacak. Müşterileri gerçekten tanımak ve yolculukları boyunca onlara yardımcı olmak için ayrıntılı, veriye dayalı bir görünüme odaklanacaklar. Başarılı olmak için gerekli yardımcı olma yaklaşımı işte bu.

Teknolojinin rolüne bu kadar inanmasaydım endişelenebilirdim. Pazarlamacılar olarak bizler, tüm anlarda, tüm cihazlarda alakalı mesajlar ve deneyimler sağlamayı nasıl başarabiliriz? Her müşterinin benzersiz olduğunu hesaba katan ve aynı zamanda da sonuç almayı sağlayan akıllı pazarlamayı nasıl yapabiliriz? Ancak, ben endişelenmiyorum. Heyecanlanıyorum. Doğru yolda ilerlememizi sağlayacak olan şey teknolojinin ta kendisi, özellikle de verilerin ve makine öğreniminin vadettikleri.

Bazı organizasyonel değişiklikler gerekecek. Hem iş hem de geleceğe yatırım yapma konusunda yeni standartları benimsemek kaçınılmaz olacak. Bu geçişte beraberce ilerlerken odaklanacağımız üç şey şu:

  • Mobilde çıtayı yükseltmek: Memnun etmek ve yararlı olmak. Hızlı, alakalı, yardımcı deneyimler sunmalıyız. Mükemmel mobil deneyimler içeren bir zemini baştan hazırlamak önemli.
  • Verilere daha akıllıca yaklaşmak: Tüketicileri daha iyi anlamak akıllı otomasyonla bir araya getirildiğinde, geniş çaplı kişiselleştirme mümkün olacak. İlk veri partisini medyanın kullanıma sunabilmek, başarının temelini oluşturacak.
  • Bütün kanallarda yardımcı olmayı benimsemek: Lider markalar online ve çevrimdışı arasında köprü kurarak, tüketici yolculuğu boyunca sorunsuz deneyimler sunacak.

Daha yapılacak çok iş var. Ancak sözünü ettiğimiz gelecek, birçok açıdan Google’da son 18 yıldır Arama ile oluşturmakta olduğumuz şey. Verilerimizi ve bilgilerimizi kullanabilir, pazarlamacılara her önemli an için en yararlı mesajları iletmede yardımcı olabiliriz. Ben falcı değilim, ancak geleceğin oldukça ilginç olduğuna inanıyor ve bu yolda sizlerle birlikte yürümekten heyecan duyuyorum.

Kaynak: thinkwithgoogle.com

0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

®  2024 Araştırıyorum 

Düşünceler

Paylaşmak istedikleriniz mi var?

Gönderiliyor

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?