Anneler Günü arifesinde Xsights Araştırma’nın Marketing Türkiye için gerçekleştirdiği “Anneler Araştırması”na göre Türk annelerin yüzde 27’si “Yumuşak Anneler”, yüzde 23’ü “Tatlı Sert Anneler”, yüzde 21’i “Mükemmeliyetçi Anneler” ve yüzde 11’i de “Dengeli Anneler”den oluşuyor. Çalışma, annelerin “Anneler Günü” beklentilerini de yansıtıyor.

Xsights Araştırma’nın Marketing Türkiye için Anneler Günü arifesinde gerçekleştirdiği “Anneler Araştırması” 26 ilde 18 yaş ve üzeri 563 anneyle, CATI (Bilgisayar Destekli Telefon Görüşmesi) yöntemiyle görüşülerek gerçekleştirildi. Araştırmaya katılan anneler çocuklarına sağladıkları destek, besledikleri şefkat ve kontrolcü yaklaşım üzerine değerlendirilerek gruplara ayrıldı. Buna göre, Türk annelerin yüzde 27’si “Yumuşak Anneler” profili altında toplanırken onları yüzde 23’le “Tatlı sert Anneler”, yüzde 21’le “Mükemmeliyetçi Anneler” ve yüzde 11’le “Dengeli Anneler” takip ediyor.

Türkiye’de Öne Çıkan Anne Tipleri

Tatlı-Sert Anneler: Yüksek Şefkat ve Yüksek Kontrol 
Şefkat ve kontrol seviyesi yüksek olan Tatlı Sert Anneler, çocuklarının hatalı davranışlarını cezalandırırken, diğer yandan çocuklarına olan sevgilerini sözleriyle ve davranışlarıyla göstermekten kaçınmıyor. Gerekli gördükleri yerlerde çocuklarının kararına müdahale ediyor ve kimi zaman çocukları yerine kararlar alabiliyor. Eğer çocukları bir sorunla karşılaşırsa çözümü onlara bırakıyor.

Yumuşak Anneler: Yüksek Şefkat, Yüksek Destek
Çok destekçi ve şefkatli olan bu anne tipi çocukları hata yaptığında ve yanlış bir davranışta bulunduğunda ceza sistemi uygulamazken çocukları iyi bir davranış sergilediğindeyse onları ödüllendiriyor. Sevgi ve duyarlılık etrafında örülmüş bir stili temsil eden Yumuşak Anneler, çocuklarının isteklerini, ihtiyaçlarını kendi istek ve ihtiyaçlarının önüne tutuyor. Çocuklarının kararlarına müdahale etmekten kaçınan Yumuşak Anne onların hatalarından ders çıkarmasını istiyor.

Mükemmeliyetçi Anneler: Yüksek Kontrol ve Yüksek Destek
Mükemmeliyetçi Anneler kusursuza ulaşmaya çalışan anneler olarak özetlenebilir. Bu tip anneler çocuklarının yanlış bir davranış yapmasını önlemek için gerekirse kontrolü eline alıyor ve aslında çocuğun yapması gereken görevleri kendisi yerine getiriyor. Çocuklar bir hata yaptığındaysa ceza sistemi uyguluyor ve doğru davranışları da ödüllenmekten geri kalmıyor.

Dengeli Anneler: İdeal Destek, Şefkat ve Kontrol
Destek, şefkat ve kontrol dengesini ideal seviyede tutan Dengeli Anneler, çocuklarının kendi başına öğrenmesi ve karar alması için çaba harcıyor. Ödül ve ceza terazisinin kefelerini de eşit bir şekilde ayarlayan Dengeli Anneler, çocuklarını fazla şımartmak istemiyor ve yine dengeli bir sevgi vererek onlara duyduğu sevgiden şüphe duymamalarını sağlıyor.

Kaynak: Xsights

0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

®  2024 Araştırıyorum 

Düşünceler

Paylaşmak istedikleriniz mi var?

Gönderiliyor

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?