Dünya genelinde hayat kalitesi iyileşiyor. Buna karşın, dünya genelinde birçok kişi dünyanın daha kötüye gittiğini düşünüyor. Bu konudaki farklı algı, bireylerin hem kişisel hem de dünya genelindeki konularla ilgili olarak gösterdikleri pesimizmle açıklanabiliyor. Ipsos’un Bill ve Melinda Gates Vakfı için gerçekleştirdiği araştırma, dünyanın ilerlemesi ile ilgili kamuoyunun mevcut farkındalığını ve algısını ölçümledi.
Araştırma kapsamında; yoksullukla mücadele, bağışıklığı güçlendirme, bebek ölüm oranları ve diğer kamu sağlığı konularında dünyanın gösterdiği ilerlemelerle ilgili kamuoyunun farkındalığı ve algısı incelendi. Sonuçlar gösteriyor ki yardım eden ülkelerin vatandaşlarının yardım harcamaları konusundaki pek sıcak olmayan desteği, bu yardımlarının etkililiği konusundaki gerçektekinden farklı olan algısından kaynaklanıyor. Özetle bu durum, gelişme sektörünün bir mesaj problemi olduğunu gösteriyor.
Yardım eden ülkelerdeki kamuoyu, dünyanın daha iyiye gittiğini düşünmüyor
28 ülkeden vatandaşlara, gelişmenin ilerlemesi konusunda sekiz soru sorduk. Ortalama bir yanıtlayıcı sadece iki soruyu doğru yanıtlayabildi. Bu da vatandaşların çoğunun dünyanın geri kalanındaki insanlar hakkında oldukça düşük seviyede bir bilgiye sahip olduğunu gösteriyor. Geçtiğimiz on yıllarda önemli derecede ilerlemeyi bizzat deneyimlemiş olan ülkelerde ise daha olumlu bir anlayış hakim…
Optimizm ile ilerlemeyi anlamak arasında bir bağ var
Dünya çapında bazı bireyler gelişme konusunda daha olumlu bir anlayışa sahipler. Bu grup arasında, gelişme konusuna “A” notu verenlerin çoğunun gelecekten olumlu beklentiler içerisinde olduğu görülüyor. Aşağıdaki grafikte, daha çok bilgi sahibi olanların hem kendi hem de dünyanın geleceği konusunda daha optimist olduğu görülüyor, daha az bilgi sahibi olanlarda ise bu optimizm düşüyor.
Gelişmekte olan dünya küresel ilerleme konusunda daha ilgili
Gelişmekte olan ülkelerin vatandaşları, gelişmenin ilerlemesi konusunda, yardım eden ülkelerin vatandaşlarına kıyasla daha bilgi sahibi olarak görülüyor. Bu da bize; insanları Sürdürülebilir Gelişme Hedefleri (SDG) konusunda eğitmenin halledilebilir bir şey olduğunu gösterirken, insanların ilerlemenin gerçekleştiğini anlamaları konusunda bir yakınlık kurmalarına da ihtiyaç duyduklarını belirtiyor. Eğer ilerleme bir bireyin çevresinde gerçekleşmiyorsa buna inanması konusunda daha az eğilim gösteriyor.
Sağlık ve ilaç, ilerleme konusunda en az bilgiye sahip olunan alanlar
En büyük yanlış kanılar, doğum kontrolü uygulaması ve bebek aşılarının oranları konusundaki algıda görülüyor.
Evli kadınların yaklaşık üçte ikisi doğum kontrol yöntemleri kullanıyor, bununla birlikte birçok ülkede insanlar bu orandan farklı düşünüyor. Aynı şekilde, 1 yaşındaki çocukların %85’i en azından bir hastalığa karşı aşılanmışken, birçok kişi bunun yarıdan da az olduğuna inanıyor.
Bu araştırma Ipsos tarafından Gates Vakfı için 28 ülkede gerçekleştirilmiştir. Araştırmada gelişmenin ilerlemesi ile ilgili bilgi seviyesi, gelecekten beklentiler ve dünyayı endişelendiren konuların neler olduğu gibi konularda sorular sorulmuştur. Araştırmaya 26,489 birey katılmıştır ve araştırma 21 Temmuz – 25 Ağustos 2017 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir. 25 ülkede Ipsos’un Online Paneli üzerinden araştırma gerçekleştirilirken, Nijerya, Kenya ve Senegal’de CAPI yöntemiyle araştırma yapılmıştır.