Avrupa Birliği’nin istatistik kurumu Eurostat, geçtiğimiz günlerde AB ülkeleri ve Avrupa’daki bir kısım ülke kapsamında fiyat karşılaştırması yapan bir istatistik bülteni yayınladı. Bu bültende ülkelerin belli madde gruplarında fiyat ortalamaları AB ortalaması 100 kabul edilecek şekilde hesaplanarak, bir endeks oluşturuluyor.
2016 Verileri Ne Söylüyor?
Bu bültende hem tüketim alanlarını arttırdık hem de zaman boyutunu da ekleyerek 2003-2016 arası 13 yıllık periyotta Türkiye’deki fiyat seviyesinin AB ortalamasına göre ne kadar değiştiğini göstermeye çalıştık. Toplam bireysel tüketim harcama endeksinin yanı sıra gıda, et, süt, peynir ve yumurta, alkollü içki, barınma, su, elektrik ve doğalgaz fiyatları, sağlık, ulaşım, iletişim ve eğitim kalemleri de fiyat karşılaştırmasına eklendi.
Bireysel tüketim harcama kalemleri genel olarak değerlendirildiğinde Türkiye, AB ortalamasından %45 daha ucuz ve AB ülkeleri ile tek tek karşılaştırıldığında Bulgaristan, Romanya ve Polonya’dan sonra en ucuz 4. ülke konumunda. Fakat bazı harcama kalemlerinde Türkiye’deki fiyatların AB ülkeleri ortalama seviyesinden fazla olduğu da göze çarpıyor. Örneğin Türkiye’de alkollü içecek fiyatları AB ortalamasının 2 katını aşıyor. Süt, peynir ve yumurta fiyatları AB ortalamasından %17 daha fazla. Barınma, su, elektrik ve ısınma fiyatları özelinde ise Türkiye AB ülkeleri arasında en ucuz üçüncü ülke konumunda.