Ipsos, Koronavirüs Salgını ve Toplum Araştırması ile; Türkiye’de koronavirüs vakasının ilk kez tespit edilmesini takiben vatandaşların bu konuya ilişkin farkındalık düzeylerini, endişelerini, değişen davranışlarını ortaya koyuyor ve hükümetin bu konudaki politika ve uygulamalarının kamuoyundaki yansımalarını düzenli olarak takip ediyor.
Her 10 Kişiden 7’si, normalleşme sürecinin iyi gitmediğini düşünüyor.
Hasta sayılarındaki artış hastalığa yakalanma endişesini artırsa da hala toplum 1/5’i (%21) koronavirüse yakalanmayacağını düşünüyor.
Kolay atlatılamayacağına dair endişe de artıyor (%41) ancak toplumun %35’i koronavirüse yakalansa bile kolay atlatacağını düşünüyor.
Tüm bu endişeler doğrultusunda toplumun çoğunluğu hafta sonları sokağa çıkma yasağını olumlu buluyor
Son dönemlerdeki gerek Dünyada gerekse de Türkiye vaka / hasta sayılarındaki artış ile beraber kişiler toplumun %70’i normalle sürecinin iyi gitmediğini düşünüyor ve endişeleri artıyor. Toplumun yarısından fazlası Koronavirüs’e yakalanacağını düşünüyor ve daha da önemlisi hastalığın kolay atlatılamayacağına dair korkuları da artıyor. Tüm bu endişe ve korkulara paralel gün içinde hissettikleri duygular da oldukça negatif. Yorgunluk, endişe ve bıkkınlık bu dönemde en yoğun hissedilen duygular.
Bu olumsuz gelişmeler ve duygular da beraberinde yine toplumun çoğunluğunun, getirilebilecek sokağa çıkma yasağına olumlu bakmasına sebep oluyor.
Ipsos’un Türkiye CEO’su Sidar Gedik araştırmada elde edilen verilerle ilgili yaptığı değerlendirmede; “Her on kişiden yedisi normalleşme sürecinin gidişatından memnun değil. Belki de artık bu sürece “normalleşme” demememiz lazım, çünkü pek normalleşemediğimiz ortada. İkinci dalgayı yaşıyoruz, Mart-Mayıs dönemine göre avantajlı olmamızı gerektirecek değişik bir durum da yok. Tam aksine yaş gruplarına kısıtlamalar da söz konusu olmadığı için hareketlilik daha yüksek ve buna bağlı olarak risk de daha yüksek.
“Ben bu virüse yakalanmam” düşüncesi giderek zayıflıyor. Ancak yine de virüsün kendisine bulaşmayacağını düşünen %21’lik bir kitle var. %35’lik bir kesim ise hastalığa yakalansa bile kolay atlatacağına inanıyor. İşte riski korkutucu derecede büyüten de bu inanç. Toplumun hareketli olmaya devam ettiği, kış koşullarının yaşanmaya başladığı ve kapalı mekanlarda daha fazla zaman geçirilen bu dönemde hastalanmayacağını, hastalansa bile kolayca atlatacağını düşünen milyonlarca insan var. Evet çoğunluk bu şekilde düşünmese bile hastalığın yayılmasına yol açabilecek milyonlarca insandan bahsediyoruz. Bu nedenle de çoğunluk, devletin merkezi önlem almasını bekliyor. Her ne kadar ekonomik sorunlar ile boğuşuyor olsak da dört kişiden üçü kısmi veya genel sokağa çıkma yasağını destekliyor.” Dedi.
ARAŞTIRMA KÜNYESİ
Ipsos tarafından gerçekleştirilen Koronavirüs Salgını ve Toplum Genel Kamuoyu Araştırması ile; Türkiye’de koronavirüs vakasının ilk kez tespit edilmesini takiben vatandaşların bu konuya ilişkin farkındalık düzeylerini, endişelerini, değişen davranışlarını ortaya koymak ve hükümetin bu konudaki politika ve uygulamalarının kamuoyundaki yansımasını anlamak hedeflenmiştir. Araştırma, Online Görüşmeler (CAWI) ile 18 yaş üstü İBBS 1 düzeyinde Türkiye temsili 800 birey ile gerçekleştirilmiştir. 28 Ekim – 04 Kasım 2020 saha tarihi ile 29. Dönem verilerini kapsayan araştırmanın istatistiki hata payı, % 95 güven aralığında ± %3’tür…