Ülkemizde Hero Baby markası ile faaliyet gösteren İsviçreli Hero Group, 4 kıtada 32 ülkeden 85 bin tüketiciyle araştırma gerçekleştirdi.

Hero Group, İspanya Murcia ve İsviçre ETH Zürih Üniversiteleri ile işbirliği yaparak gıdada “doğallık” kavramına açıklık getiren önemli bir araştırmaya imza attı. İlk defa gıda ürünlerinde “doğallık” terimine yönelik güvenilir bir yaklaşım ortaya atan araştırma 4 kıta ve 32 ülkeden 85 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.  Ayrıca Hero Group’un yaptığı “Tüketiciler için gıda doğallığının önemi: Sistematik bir İncelemenin Sonuçları” başlıklı çalışma binden fazla makale arasından seçilerek alanında önemli bir dergi olan  Trends in Food Science and Technology” (Gıda Bilimi ve Teknolojisinde Eğilimler) tarafından yayınlandı.

Hero Group tarafından yapılan bu araştırma şu ana kadar tüketicilerin gıda doğallığının önemi olarak algıladıklarının ne olduğu konusunda literatürü tanımlayan, analiz eden ve tamamlayan ilk inceleme olma özelliğini de taşıyor.

Tüketicilerin yüzde 62’si “doğal” etiketli ürünleri tercih ediyor
Doğallık tanımı ülkelere ve bölgelere göre değişiklik gösterebiliyor. Tüketici Raporları Ulusal Araştırma Merkezi’nin 2015 yılında yaptığı bir araştırmaya göre tüketicilerin yüzde 62’si ürün tercihi yaparken “doğal” etiketli olmalarına dikkat ediyor. Nielsen Dünya’da Sağlıklı Beslenme Eğilimleri 2015 yılı raporuna göre ise ankete katılanların yüzde 57’si beslenme düzenlerine daha fazla doğal yiyecek ekliyor.

“Tüketiciler için gıda doğallığının önemi: Sistematik bir İncelemenin Sonuçları” başlıklı araştırma, tüketicilerin doğallık algısıyla ilgili de çarpıcı bilgiler ortaya koyuyor. Örneğin kadınlar ve yaşlılar için bir gıda ürününün doğal olması diğer tüketici gruplarına göre daha ön planda yer alıyor. Gıdada doğallığa verilen önem, gıda tüketimini de önemli ölçüde etkiliyor. Araştırmada vurgulanan bir diğer önemli nokta, gıda sektöründe doğallık unsurunun ihmal edilmesinin çok ağır bedellere mal olabileceğini gösteriyor.

Tüketicilerin doğallık algısı, gıdaların olumlu nitelikler barındırmasına değil, katkı maddeleri gibi olumsuz nitelikler taşımamasına odaklanmasına karşılık Hero Group yaptığı araştırmada bir gıda ürününü “doğal” yapan üç maddeyi şöyle sıralıyor:

Gıda maddesinin kökeninde yerel olarak yetiştirilmiş, organik ham madde yer almalı.

Üretim süreci boyunca herhangi bir yapay malzeme, koruyucu, katkı maddesi, yapay renklendirici veya aroma, kimyasal madde, hormon, tarı ilacı veya genetiği değiştirilmiş organizma bulunmamalı.

Nihai ürün, sağlıklı, çevre dostu, doğayla uyumlu, lezzetli ve taze olmalı.

Projenin araştırmacılardan biri olan Hero Group İnovasyon Direktörü Luisma Sánchez-Siles yaptığı açıklamada “Gıdanın özünü koruyarak tüketicilerimizi memnun etmek ve güvenlerini kazanmak Hero Group’taki temel misyonumuz. Doğallık denilince aklımıza gelen fikri tüketicilere empoze etmek yerine, bu fikri onlara sormak ve kendilerinin keşfetmelerini istedik” dedi.

Çalışmayı yürüten İsviçre ETH Zurich Üniversitesinden  Professor Michael Siegrist’ın konuyla ilgili röportajını aşağıdaki linkte buşabilirsiniz.

https://www.ethz.ch/en/news-and-events/eth-news/news/2017/07/naturalness-as-a-success-factor.html

Kaynak: fmcgturkiye.net

0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

®  2024 Araştırıyorum 

Düşünceler

Paylaşmak istedikleriniz mi var?

Gönderiliyor

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?