Ipsos’un hazırladığı Koronavirüs Salgını ve Toplum Genel Kamuoyu Araştırması’na göre son dönemde Koronavirüs salgını yine en önemli sorunumuz olsa da ekonominin en önemli sorun olarak belirtilmesi de yükselişte. Araştırmadan çıkan diğer dikkat çekici bulgu, salgının sona ermesine yönelik öngörülerimizin zaman geçmesine rağmen daha da uzayacağı yönünde olması… Toplumun %42’si salgının 6 aydan daha uzun sürede kontrol altına alınabileceğini bekliyor ki bu oran bir önceki dönem %39’du. Bu bulguyu destekleyen diğer bir sonuç da her 4 kişiden 3’ünün koronavirüs salgınının sona ermeyeceğini ancak kontrol altına alınacağını ve bu şekilde hayatımıza devam edeceğimizi düşünüyor olması. Yine bir önceki döneme bakıldığında bu görüşün 12 puan arttığı görülüyor. Hem sürenin uzun sürecek olması hem de kontrol altına alınabileceği görüşü bundan sonraki hayatımızın da eskisi gibi olmayacağını gösteriyor. Toplumun %74’ü, salgın sonrası hayatlarının radikal bir şekilde değişeceğini düşünüyor.

Ipsos’un Türkiye CEO’su Sidar Gedik Türkiye’nin en önemli sorunu ile ilgili şu değerlendirmelerde bulunuyor: “Olağanüstü dönemler yaşanmadığı sürece bir ülkenin en önemli sorunlarının ekonomik, eğitim, altyapı gibi konularda olmasını bekleriz. Türkiye’de de geçmiş yıllarda bundan farklı bir durum olmamıştı aslında. Terör olaylarının yükselişe geçtiği dönemler haricinde genelde ülkenin en önemli sorunu olarak ekonomi öne çıkar. Ekonomi derken, enflasyon, hayat pahalılığı, geçim sıkıntısı, işsizlik sorunu gibi alt başlıkların tamamını kastediyorum. 2015-2018 arasındaki süreçte yaşanan terör olayları nedeni ile o dönemdeki araştırmalarımızda ülkenin bir numaralı sorunu olarak terör belirtiliyordu. 2018’den itibaren ise enflasyonda ve döviz kurundaki yükseliş ile ekonomi yeniden ülkenin en önemli sorunu konumuna geldi. Mart ayında ilk yeni koronavirüs vakasının ülkemizde görülmesinin ardından ise tüm dünya ile birlikte ülkemizin de en önemli sorunu, salgın oldu. Hem de geçmişte ne ekonomi ne de terörün olmadığı kadar baskın bir şekilde vatandaşların gündemine oturdu. Salgın, her dört kişiden üçü için ülkemizin en önemli sorunu. Bu araştırmayı yürüttüğümüz yıllar boyunca herhangi bir problemin vatandaşların gündemini bu derecede işgal ettiğine tanık olmamıştık.”

Ipsos Koronavirüs Salgını ve Toplum Genel Kamuoyu Araştırması’na göre, haftalar, aylar ilerledikçe hem ülkemizde hem de dünyada salgının sona ereceği tarihe dair daha karamsar beklentiler gözlemleniyor. İlk hafta salgının birkaç ay içinde sona ereceğini düşünenlerin oranı %45 idi, buna karşılık 6 aydan uzun süreceğini düşünen daha karamsar denilebilecek kesimin oranı %24 idi. Haftalar ilerledikçe salgının birkaç aya kadar biteceğini düşünenler %35’e gerilerken, 6 aydan uzun süreceğine inananların oranı %42’ye yükseldi. Ipsos tarafından dünyanın diğer ülkelerinde yapılan araştırmalarda da benzer şekilde yaz aylarından önce veya yaz mevsimi içinde sona ereceğini düşünenlerin oranı azalırken sonbaharda veya yıl sonuna doğru sona ereceğini düşünenlerin oranı yükseliyor.

Koronavirüs Salgını Sonrası ve Sona Ermesi gibi iki başlıkta elde edilen bulgulara bakıldığında, “Salgının sona erdiğine dair bir açıklama yapılırsa ne düşünürsünüz?” sorusu önemli bir soru olarak görülüyor. Çünkü aslında bu soruya verilen yanıt, salgın sonrasında insanların tutum ve davranışlarına dair bir ipucu veriyor. Ipsos Koronavirüs Salgını ve Toplum Genel Kamuoyu Araştırması’na göre insanların dörtte üçüne yakın bir kısmı, böyle bir açıklama yapılsa dahi bunun salgının tamamen bitmediği ancak kontrol altına alındığı anlamına geleceğine inanıyor ve bu nedenle de bazı önlemlerin hayatımızda kalmaya devam edeceği düşüncesi hâkim. Bu aslında insanların birey olarak da bir süre daha, belki kesin tedavi/aşı bulunana dek önlem almaya devam edeceklerinin bir göstergesi.

Ipsos’un Koronavirüs Salgını ve Toplum Genel Kamuoyu Araştırması’nda, “Koronavirüs salgını bir süre sonra sona erse bile hayatımızın radikal şekilde/çok ciddi bir şekilde değiştiğini düşünüyor musunuz?” diye de sorulmuş. Salgın sonrası hayata dair ipucu veren bu soruya yanıtlar, salgının bittiği duyurusuna verilecek tepkinin sorulduğu yanıtlar ile tutarlı bir şekilde, salgın bitse dahi hayatımızda radikal etkiler, değişimler bırakacağını gösteriyor. Salgının yarattığı sağlık tehdidi ve tüm bu yaşananların sebep olduğu ekonomik krizin hayatlarımızda önemli değişikliklere yol açacağını düşünenlerin oranı haftalar ilerledikçe artıyor.

0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

®  2024 Araştırıyorum 

Düşünceler

Paylaşmak istedikleriniz mi var?

Gönderiliyor

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?