Dünyanın önde gelen araştırma şirketlerinden Nielsen, Hızlı Tüketim Ürünleri (FMCG) Paneli sonuçlarını açıkladı. Diğer ülkeler gibi Türkiye’yi de etkisi altına alan Covid-19 (Koronavirüs) Pandemisinin ülkemizdeki ilk 5 haftalık seyrine ilişkin veriler, pek çok kategoride yüksek satış artışlarına işaret ediyor.
Nielsen, Covid-19 Pandemisinin Türkiye’deki ilk 5 haftalık seyrine ilişkin fiziksel ve online satış verilerini açıkladı. Bilindiği üzere Türkiye’de ilk koronavirüs vakası, Sağlık Bakanlığı tarafından 10 Mart’ta açıklanmıştı.
“Süpermarketlerde FMCG Satışları Arttı”
Nielsen verilerini paylaşan Nielsen Türkiye Genel Müdürü Didem Şekerel Erdoğan, “Koronavirüs öncesi dönem” olarak tanımlanabilecek dönem olan yılın ilk iki ayında hem Toplam Türkiye genelinde hem de zincir marketlerde sigara ve alkol hariç toplam FMCG büyümesinin %19 olduğunu belirtti. Didem Şekerel Erdoğan “Bu rakamın, zincir marketler için pandeminin ilk 5 haftasında ortalama %50 olarak gerçekleştiğini görmekteyiz. Çok çarpıcı bir artış gerçekleşti” diye konuştu.
Haftalık detayda bilgiler aktaran Şekerel Erdoğan, pandeminin ilk haftası olan 11. haftada zincir marketlerin %69’luk artış kaydettiğini aktardı. Didem Şekerel Erdoğan, “Pandeminin ikinci haftasında, yani 16-22 Mart haftasında ise, FMCG satışlarında tam anlamıyla bir zirve yaşandığını görmekteyiz” dedi.
Nielsen panel verilerine göre, 12. hafta (16-22 Mart haftası) gerçekleşen sigara ve alkol hariç FMCG ciro büyümesi daha da yükselerek %124 olarak gerçekleşti. Didem Şekerel Erdoğan, “Türk tüketicisinin bu hafta karantina altında yaşamaya hazırlandığını, ciddi miktarda stok yapma eğilimi gösterdiğini görmekteyiz” açıklamasında bulundu.
Nielsen verileri, takip eden 13. ve 14. haftalarda, büyümenin bir miktar gerileyerek bir önceki yılın aynı haftasına göre sırasıyla %38 ve %32 olarak gerçekleştiğini gösterirken, 15. haftada ise ilk kez uygulanan sokağa çıkma yasağının da etkisiyle %8’lik bir ciro daralması görülüyor. Nielsen Türkiye Genel Müdürü Didem Şekerel Erdoğan, “Burada önceki haftaların aşırı stoklu alışverişinin etkisini görmekteyiz. Buna ek olarak Kolonya ve Maya gibi yüksek talep gelen bazı kategorilerde yer yer görülen stoksuz kalma durumları; bazı yaş grupları için sürekli, hafta sonları için genel sokağa çıkma yasağının uygulanması; bazı perakende satış noktalarının faaliyetlerine ara vermesi ve online alışverişe kayış gibi etkenlerin de etkili olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
“Ağırlıklı Olarak Gıda ve Hijyen Kategorileri Öne Çıktı”
Koronavirüs gündeminin genel olarak FMCG satışlarını arttırmakla birlikte bazı kategori satışlarını daha fazla etkilediği görülüyor. FMCG altında tüm ana grupların (Alkolsüz İçecekler, Atıştırmalıklar, Bakkaliye, Vücut Bakım, Kağıt Ürünleri ve Temizlik) çok önemli ciro artışları kaydettiklerini söyleyen Didem Şekerel Erdoğan, zincir marketlerde pandeminin ilk 5 haftasında ciro artışı bakımından öne çıkan ilk 10 kategorinin Kolonya (%1.061), Maya (%403), Un (%305), Makarna (%181), Çamaşır Suyu (%160), Sabun ve Duş Jelleri (%144), Pişirme Yardımcıları (%123), -eldivenlerin de içinde yer aldığı- Kimyasal Olmayan Ev Temizleyicileri (%112), Konserve Balık (%111) ve Islak Mendil (%106) olduğunu açıkladı. Şekerel Erdoğan, “Bu büyüme rakamlarını, yılın ilk iki ayıyla, yani koronavirüs öncesi dönemle kıyaslayacak olursak, koronavirüs gündeminin bu kategoriler üzerinde ne denli büyük bir etki yaptığını görebiliriz” diye konuştu.
“Tüketiciler belirsizlik ve endişe ile baş etmeye çalıştıkları bu dönemde, besleyiciliğine koşulsuz güvendikleri temel gıdalara yönelim gösteriyor.”
Nielsen’in geçtiğimiz ay, dünyanın 73 ülkesinde aynı anda gerçekleştirdiği Koronavirüsün Global Tüketiciler Üzerindeki Etkileri Araştırması, tüketicilerin evde daha fazla vakit geçirmesi ile birlikte evde yemek hazırlığının çok önemli bir aktivite haline geldiğini gösteriyor. Türk tüketicilerinin %80’i koronavirüs sonrası evde daha sık yemek yaptıklarını ve yediklerini belirtiyor. Bu oran tüm Avrupa ülkelerinden daha yüksek. Türkiye’yi %74 evde yemek yapma/yeme oranı ile İtalya izliyor. Peki, bu dönemde tüketicilerin menüsünde neler ağırlıklı? Makarna, Un, Maya gibi kategorilerdeki hızlı büyüme tüketicilerin dünyada olduğu gibi Türkiye’de de “comfort food”a yöneliminin sinyallerini veriyor. “Comfort food” geçmişi hatırlatan, genelde yüksek kalorili ve çocukluk çağında tüketilen yiyecekler için kullanılan bir tanımlama. Türkiye’de köfte ve makarnadan oluşan bir tabak veya kuru fasulye-pilav, ‘comfort food’ yiyeceklere örnek gösterilebilir. Son günlerde yeniden popülerlik kazanan evde ekmek yapımını da bu kapsamda değerlendirmek mümkün.
Kısacası tüketicilerin belirsizlik ve endişe dönemlerinde aşina oldukları, besleyiciliğine koşulsuz güvendikleri temel gıdalara yönelim gösterdiklerini görüyoruz.
“Eve Çekilen Alışverişçi E-Ticaret’e Yöneldi”
Didem Şekerel Erdoğan, Nielsen’in 2019 yılı başında lansmanını gerçekleştirdiği ve ağırlıklı olarak temizlik ve kişisel bakım kategorilerini içeren E-Ticaret Paneli’nin 11.-15. hafta sonuçlarını da paylaştı. Şekerel Erdoğan, koronavirüs gündeminin e-ticaret satışlarını da ciddi oranda arttırdığını vurguladı.
Şekerel Erdoğan, “Türkiye’de e-ticaretin halihazırda yüksek bir büyüme dinamiği olduğunu görmekteyiz. Örneğin pandemi öncesi dönem olan yılın ilk iki ayına baktığımızda, E-Ticaret kategorilerinin ortalama yıllık %57 gibi bir ciro büyümesi kaydettiğine tanık oluyoruz. Öte yandan Korona Virüs gündemi, bu ivmeyi daha da arttıran bir faktör oldu. Nitekim, pandeminin ilk 5 haftasında E-Ticaret satışları, geçen yılın aynı dönemine göre ortalama %171 büyüdü” diye konuştu.
Haftalık detayda içgörülerini de paylaşan Didem Şekerel Erdoğan, E-Ticaret kanalında 11. hafta ciro büyümesinin %137 olduğunu, bunu takip eden 12. haftanın ise zirve haftası olduğunu (%225 büyüme) belirtti. Şekerel Erdoğan, takip eden 13. ve 14. haftalarda ise büyüme ivmesinin bir miktar gerileyerek sırasıyla %156 ve %184 olarak gerçekleştiğini aktardı. Şekerel Erdoğan, 15. hafta büyümesinin de yine %175 olarak gerçekleştiğini ve güçlü performansın sürdüğünü ekledi.
E-Ticaret kapsamında ölçtükleri kategoriler özelinde de Nielsen içgörülerini paylaşan Şekerel Erdoğan, pandeminin ilk 5 haftasında en çok büyüme kaydeden ilk 5 kategorinin Saç Boyası (%709), Ağda ve Tüy Dökücüler (%574), Hijyenik Ped (%562), Çamaşır Suyu (%482) ve Sabun ve Duş Jelleri (%443) olduğunu belirtti. Şekerel Erdoğan, 12. haftada yoğunlaşan artış bakımından offline ve online kanalda tüketici davranışının benzer olduğunun altını çizdi.
E-Ticarette yaşanan gelişmenin offline kanaldan farklılaştığı noktaların da bulunduğunu belirten Didem Şekerel Erdoğan, “Offline’dan farklı olarak, 13.-15. haftalarda büyümenin hala 11. haftanın üstünde seyrettiğini görmekteyiz ki bu da evlerine çekilen tüketicilerin ağırlıklı olarak online’a yöneldiklerini ortaya koymakta. Nitekim, pandeminin ilk haftasında online satışları daha gerilerde olan Ağız Bakım, Tıraş Ürünleri, Bulaşık Deterjanları vb. grupların, 11. haftayı takip eden haftalarda offline satış ivmesi düşerken online’da ciddi büyümeler sergilemeye başladıklarını görüyoruz” diye konuştu.
Nielsen’in Mart ayında gerçekleştirdiği Koronavirüsün Global Tüketiciler Üzerindeki Etkileri Araştırması sonuçları da bu bulguyu destekler nitelikte. Araştırmaya göre Türk tüketicilerin %41’i salgından sonra internetten yaptıkları Gıda, İçecek ve Ev Temizlik Ürünleri alışverişlerini arttırdılar. Daha da ilginci, Türk tüketicilerinin neredeyse yarısı (%49) bu ürünleri internetten satın almaya orta ve uzun vadede devam edeceklerini belirtiyor.
“Çin ve İtalya’ya İlişkin İçgörülerimizden Faydalanıyoruz”
Nielsen’in 100’ün üzerinde ülkede faaliyet gösterdiğini hatırlatan Didem Şekerel Erdoğan, koronavirüs gündemini de ilk günden itibaren tüm ülkelerde büyük bir hassasiyetle takip ederek global ölçekte içgörüler ürettiklerini vurguladı. Şekerel Erdoğan, “Özellikle Çin ve İtalya’ya ilişkin içgörülerimiz bize gösteriyor ki, koronavirüs pandemisinin ilk haftalarında pik seviyeler gören satışlar, takip eden haftalarda belirli bir stabiliteye kavuşuyor. Ancak tabii ki alışverişçilerin stok miktarlarındaki değişimler, pazarlarda uygulanan hareket kısıtlaması tedbirleri vb. unsurların, ilk haftalarda olduğu kadar keskin olmasa da kimi dalgalanmalara da neden olduğunu görmekteyiz. Her durumda, alışveriş ve tüketim kanallarındaki zorunlu azalmanın, FMCG ürünlerine yönelik talebi arttırdığını görmekteyiz” diye konuştu.