COVID-19 salgını sonrası birçok konuda, birçok alışkanlığımızın değişeceği aşikar. Dünyayı farklı görmeye başladık, hareketlerimiz değişti, insan ilişkilerimiz, alışveriş, uyku, internet kullanma davranışlarımız değişti. Tabi salgın sonrası dönemde eski hayatımızdaki davranışlarımıza yavaş yavaş dönmeye başlayacağız, ancak hayatımıza giren bazı alışkanlıklar da yeni hayatımızın parçası olacaklar. Ünlü veri uzmanı Bernard Marr salgın sonrası dünya hakkında 9 tahminini paylaştı. İşte salgın sonrasında hayatımızda olacaklar;

Arayüzlerde Daha Az Temas ve Etkileşim

COVID-19 salgını sonrası yüzeylere dokunmaktan korkar hale geldik. İleride de insanlar daha az dokunmatik ekran kullanımı gerektiren, bunun yerine ses ve görüntü ile desteklenmiş sistemleri tercih edecekler. Mobil cihazlarla temassız ödeme yöntemleri pandemi öncesinde de mevcuttu. Ancak, pandemiyle birlikte insanların dokunma ve temasa geçme konusundaki çelişkilerinin artmasıyla birlikte bu ödeme yöntemi daha da yaygınlaşacak. Fiziksel temas miktarını sınırlamak için çeşitli endüstrilerde yüzleri ve jestleri tanıyan ses ve makine arayüzlerinin gelimesi ve sayısının artması bekleniyor.

Daha İyi Dijital Altyapı

COVID-19, insanların evden ve izole bir şekilde çalışmaya uyum sağlamasına neden oldu. Dijital çözümler bulmaya kendimizi zorlayarak, toplantılarımızı, derslerimizi, egzersizlerimizi ve daha fazlasını evlerimize sığdırdık. Birçoğumuzun COVID-19 salgını sonrası dünyada bu uygulamaların bazılarını sürdürme olasılıkları var. Bir toplantı için artık dünyanın öteki ucuna gidilmesine gerek olmadığını gördük. Ya da uzaktan ders ile piyano, keman ve daha birçok enstrümanı öğrenebileceğimizi fark ettik.

Nesnelerin İnterneti (IoT) ve Büyük Veri Kullanarak Daha İyi İzleme

Verilerin gücünü bir pandemide gerçek zamanlı olarak görüyoruz. Bu pandemi deneyiminden aldığımız dersler, nesnelerin interneti (IoT) ve big data (büyük veri) kullanarak gelecekteki pandemileri nasıl öngörebileceğimizi gösterecek. Ulusal veya küresel uygulamalar daha iyi erken uyarı sistemleri geliştirilmesini sağlayabilir, salgının belirtilerini gösterenleri bildirebilir ve izleyebilirler. GPS verileri daha sonra maruz kalan kişilerin nerede olduklarını ve virüsün kaynağını öğrenmek için kiminle etkileşime girdiklerini izlemek için kullanılabilir. Bu çabalardan herhangi biri, bireyin gizliliğini korumak ve verilerin kötüye kullanımını önlemek için dikkatli bir uygulama gerektirir, ancak gelecekteki pandemileri daha etkili bir şekilde izlemek ve mücadele etmek için büyük faydalar da sunar.

Yapay Zeka Destekli İlaç Geliştirme

COVID-19 ve gelecekteki virüsleri önlemek için etkili ve güvenli bir ilaç ve aşı oluşturmak ve dağıtmak ne kadar hızlı olursa, o kadar hızlı durdurulur. Yapay zeka, ilaç geliştirmede ideal bir yardımcıdır, çünkü insan çalışmalarını hızlandırabilir, destekleyebilir ve tamamlayabilir. Mevcut teknoloji ise yapay zekayı ilaç geliştirmede kullanmak için yeterlidir.

Teletıp

Hastanelerdeki ve diğer sağlık pratisyenlerinin ofislerindeki trafiği azaltmak için video yoluyla muayenenin örneklerini görmeye başladık. Doktora veya sağlık merkezine uzaktan ulaşma alternatifi, sosyal mesafenin önem kazanmasıyla birlikte daha hızlı benimseniyor.

Ayrıca Apple’ın sağlık konusundaki yatırımlarını artırması da gelecekte sağlık sektörünün teknolojiyle daha içli dışlı olacağının bir kanıtı olarak düşünülebilir. Akıllı saatlerle kalp ritmimizi kontrol etme, spor alışkanlıklarımızı, uyku düzenimizi kaydetme ve daha eklenecek birçok özellikle akıllı cihazlar doktorlara, hastaları hakkında veri sağlayabilecekler, hastalıkları öngörebilecek ve tedavi aşamasında destek olabilecekler.

Daha Fazla Online Alışveriş

İstatistikler, Türkiye’de şu ana kadar hiç internet alışverişi yapmamış tüketicilerin %40’ının Koronavirüs salgını sonrası online alışveriş yapmaya başladıklarını söylüyor. Online market alışverişi sitelerinde yaşanan yoğunluk da bunu kanıtlar nitelikte.

Pandemi öncesinde online alışverişin zincirini zaten kırdıklarını hisseden birçok işletme olmasına rağmen, COVID-19 salgını, insanları hiç olmadığı kadar online alışverişe teşvik etti. Online bir seçeneği olmayan işletmeler finansal yıkımla karşılaştı. COVID-19’dan sonra, rekabetçi kalmak isteyen işletmeler, bir mağazaları olsa bile lojistik ve dağıtım sistemlerinde online hizmetlere sahip olmanın yollarını arayacaklar.

Robotlara Artan Güven

Robotlar virüslere karşı hassas değiller. İster yiyecek dağıtmak ister sağlık sisteminde hayati önem kazanmak ya da bir fabrikayı çalıştırmak için kullanılsın, şirketler robotların bugün bizi nasıl destekleyebileceğini ve COVID-19 sonrası dünyada ya da gelecekteki bir salgın sırasında önemli bir rol oynayabileceklerini fark ediyorlar.

Dijital Etkinliklerde Artış

Her gün, her konuda sayısız webinar, ev konseri ve daha birçok online etkinlik yayınlanıyor.

Dijital ortama geçmek zorunda kalan etkinliklerin organizatörleri ve katılımcıları, her ikisinin de artıları ve eksileri olduğunu fark ediyorlar. Online etkinliklere daha fazla kişi katılıyor. Bir yüz yüze etkinlikteki gibi kapasite sorunu yaşanmıyor, ayrıca dünyanın her yerinden katılımcılara ulaşılmasına olanak sağlıyor. Etkinliklerin COVID-19’dan sonra tamamen değişeceği tahmin ediliyor. Etkinliklerin bazı bölümleri eskisi gibi gerçekleşecekken, bazı bölümlerinin de dijital olarak yapılacağı melez etkinliklerin çağının başlayacağı öngörülüyor.

Espor’da Yükseliş

Espor, son birkaç yılın yükselen yıldızı olarak hem iş adamlarını hem, yatırımcıları hem de girişimcileri çevresine toplamayı başarmıştı.

Spor etkinlikleri, organizasyonları ve taraftarlar, COVID-19 salgını nedeniyle liglerin askıya alınması veya tamamen iptal edilmesi gerçeğiyle yüzleşmek zorunda kaldı. Ama espor bu gelişmeyi olumlu karşılayan ve kazanan taraf oldu. Televizyonda F1 araba yarışının e-versiyonları bile var ve geleneksel Formula 1 yarışlarıyla aynı olmasa da, insanlara bir “spor” fırsatı sağlıyor. Ana spor etkinliklerinden farklı olarak, espor etkinlikleri çevrimiçi ortama kolayca geçiş yapabilir.

Esporda en önemli değişim pandemi bittikten sonra markaların espor takımlarına yapacakları yatırımlar olacak. Birkaç yıl içinde de bu yatırımların sonuçlarını ve değişen spor alışkanlıklarını görüyor olacağız.

Kaynak: http://gulsahkusat.com/

0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

®  2024 Araştırıyorum 

Düşünceler

Paylaşmak istedikleriniz mi var?

Gönderiliyor

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?