UNICEF’in çocukların refah koşullarına yönelik perşembe günü açıklanan raporunda Türkiye 41 ülke arasında 36′. sırada yer alırken, “Eğitim kalitesi” kategorisinde ise sonuncu oldu.
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF’in İtalya’da bulunan Innocenti Araştırma Ofisi, perşembe günü “Geleceği kurma: Çocuklar ve Zengin Ülkelerde Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri” adlı raporunu açıkladı.

Türkiye “Zero hunger” (Sıfır Açlık) kategorisinde 41 ülke arasında 40’ıncı sırada gelirken “Quality Education” (Eğitim kalitesi) kategorisinde ise en son sırada yer aldı.

Deutsche Welle Türkçe’nn haberine göre, BM araştırmasında aralarında Türkiye’nin yer aldığı ortalama refah düzeyi orta ve yüksek seviyedeki 41 ülkedeki çocukların durumu mercek altına alındı. UNICEF tarafından çocukların yaşam koşullarına yönelik birçok kategoride hazırlanan ülkelerin performans raporuna göre Türkiye genel sıralamada 41 ülke arasında 36. sırada yer aldı.

Öğrencilerin refah durumunda listenin en yukarısında Kuzey Avrupa ülkeleri yer alırken, Şili sonucun ülke oldu.

Toplam dokuz kategoride yapılan araştırmada çocukların koşullarının en iyi olduğu ülke Norveç olarak belirlenirken, Norveç’i Almanya takip etti. Almanya’yı ise sırasıyla Danimarka ve İsveç izledi. Orta ve yüksek refah düzeyine sahip 41 ülke arasında çocuklarının koşulları bakımından en kötü notu ise Şili aldı. Bulgaristan performans listesinde 40’ıncı sırada Romanya’da 39’uncu sırada geldi.

Türkiye’de her üç çocuktan biri gıda güvensizliği ile karşı karşıya

Raporda sonuçların ülkelere göre de ciddi oranda değişiklik gösterdiği vurgulandı. 41 ülke arasındaki ortalama 41 olarak tespit edilirken Danimarka, İzlanda ve Norveç’te her 10 çocuktan birinin göreceli yoksulluk içinde yaşadığı, ABD’de ise bu rakamın her 5 çocuktan biri olduğu açıklandı.

İsrail, Romanya, Meksika ve Türkiye’de ise her üç çocuk bu durumla karşı karşıya. Eğitim düzeyi alanında yapılan çalışma, dünyanın önde gelen ülkelerinde bile önemli eksiklerin olduğunu ortaya koydu.

Raporun eğitim düzeyi kategorisinde de büyük eksiklikler dikkat çekiyor. En başarılı eğitim sistemine sahip olduğu kabul edilen Finlandiya ve Japonya’da bile 15 yaşındaki gençlerin beşte birinin okuma ve hesaplama konusunda asgari becerilere sahip olmadığı vurgulanıyor.

Dokuz ayrı kategoride yapılan performans değerlendirmesinde Türkiye “Responsible consumption and production” (Sorumlu Tüketim ve Üretim) kategorisinde 41 ülke arasında üçüncü sırada yer alırken, Decent work an economic growth (Uygun İş ve Ekonomik Büyüme) kategorisinde de 22’inci sırada yer buldu. (Deutsche Welle)

0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

®  2024 Araştırıyorum 

Düşünceler

Paylaşmak istedikleriniz mi var?

Gönderiliyor

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?