Her alanda olduğu gibi, kot pantolon alanında da bir çok marka rekabet içerisinde. Peki, tüketicilerin perspektifinden kot pantolon markaları nasıl gözüküyor?

Pazara ilk giren markasının standart olmasıyla Türkçe’ye yerleşen ‘kot’kelimesi, oldukça enteresan bir hikayeye sahip. 1940’ta Fransa’da jean pantolon tipi ile tanışan Muhteşem Kot, Türkiye’de bu tip pantolon üretmeye karar veriyor ve yarattığı Kot markası, çok kısa süre içerisinde Türk halkı tarafından çok sevilen bir marka olmayı başararak, 1960 yılında günde 200 kot pantolon üretmeye başlıyor.

Tabi ki hikaye, pazarın rekabete açılmasıyla rekabette öne çıkmayan Kot markasının yok olmasıyla son buluyor — ancak yaratılan bu başarı hikayesi, Türkçe’de jean pantolonların kelime karşılığı olmaya hak kazanmış durumda.

Türkiye’deki kot pantolon pazarına baktığımız zaman, rekabet her alanda olduğu gibi oldukça artarak devam ediyor. Pazardaki global oyuncuların perakendede büyümeleri ve lokal oyuncuların da bu alana genişlemesiyle, markalar rekabette farklılaşarak Türk halkına ulaşmaya çalışıyorlar. Peki, tüketiciler bu markalar hakkında neler düşünüyor?

Araştırma Künyesi

Markalarla gerçek tüketicilerin bir araya geldiği Twentify’ın Bounty platformu üzerinden gerçekleştirilen mobil araştırmaya, %49.90’ı kadın, %50.10’u erkek 962 kişi katıldı. Araştırmaya %2.70 ile 18 yaş altı, %52.18 ile 18–24 yaş arası, %34.93 ile 25–36 yaş arası, %7.48 ile 37–45 arası, %2.70 ile 45 yaş üstü katılımcılar katıldı.

Katılımcıların kot satın alma sıklıkları ve son 1 yıl içerisinde satın aldıkları kot markalarına göz atacak olursak, katılımcıların %48.23’ü Koton’dan, %40.54’ü Mavi’den, %40.12’si LC Waikiki’den, %34.30’u De Facto’dan, %22.04’ü Colin’s markasından alışveriş gerçekleştirmişler. (Bu araştırmada diğer markalardaki düşük hacimden dolayı sadece ilk 5 marka ve kırılımlarına yer verilmiştir.)

Jean Savaşları Araştırması

Her gün farklı markaların iletişim kampanyalarıyla karşı karşıya kalan tüketiciler, insanlık tarihindeki en gürültülü dönemlerini yaşıyorlar. Üretim genişlemesi ve ekonomik taleplerin artmasıyla birlikte, markalar arası rekabet gitgide büyüyor.

Son yıllarda kot pantolon üretimine farklı tekstil firmalarının da girmesiyle, markalar, tüketicilere göre konumlandırmalarını değerlendirerek farklı segmentlerdeki tüketicilere ulaşmaya çalışıyorlar. Peki, tüketicilerin gözünden bu resim nasıl gözüküyor?

Kot Pantolon Kot Pantolon Tercih Sebepleri

Araştırmanın bu alanında, tüketicilerin son 1 yıl içerisinde satın aldıkları markaları neden tercih ettiklerini araştırdık.

1. Koton Marka Kot Pantolon Tercih Sebepleri (464 Katılımcı)

Koton‘dan kot pantolon satın almış tüketicilerin Koton kot pantolon tercih sebeplerine göz attığımızda, ilk neden %61.64 ile ‘Fiyat Uygunluğu’ olarak öne çıkıyor. Bu listeyi, %50.86 ile ‘Kaliteli Olması’%37.93 ile ‘İndirim / Promosyon Olması’ takip ediyor.

2. De Facto Marka Kot Pantolon Tercih Sebepleri (330 Katılımcı)

De Facto’dan satın almış tüketicilerin De Facto marka kot pantolon tercih sebeplerine göz attığımızda, ilk ortaya çıkan sebep %79.39 ile ‘Fiyat Uygunluğu’ oluyor. Bu sebebi %40.61 ile ‘İndirim / Promosyon Olması’ ve %29.70 ile ‘Çok Seçenek Barındırıyor Olması’ takip ediyor.

3. Mavi Marka Kot Pantolon Tercih Sebepleri (390 Katılımcı)

Mavi’den satın alma yapmış tüketicilerin Mavi marka kot pantolon tercih sebeplerine göz attığımızda, ilk neden %82.05 ile ‘Ürünlerinin Kaliteli Olması’ oluyor. Tablonun geri kalanını incelediğimizde gelen sonuçlar, %58.97 ile ‘Markaya Duyulan Güven’ ve %34.36 ile ‘Çok Seçenek Barındırıyor Olması’ oluyor.

4. LC Waikiki Marka Kot Pantolon Tercih Sebepleri (386 Katılımcı)

Geniş ürün yelpazesi ve fiyat uygunluğu ile büyük bir tüketici kitlesine hitap eden LC Waikiki’nin tercih sebeplerine göz attığımızda, ilk ortaya çıkan sebep %88.08 ile ‘Fiyat Uygunluğu’ oluyor. Bu sebepleri, %44.56 ile ‘İndirim / Promosyon Olması’, sonrasında ise %39.90 ile ‘Çok Seçenek Barındırıyor Olması’ izliyor.

5. Colin’s Marka Kot Pantolon Tercih Sebepleri (212 Katılımcı)

Colin’s’ten satın almış tüketicilerin Colin’s marka kot pantolon tercih sebeplerine göz attığımızda, ilk ortaya çıkan sebep %79.39 ile ‘Fiyat Uygunluğu’ oluyor. Bu sebepleri %40.61 ile ‘İndirim / Promosyon Olması’ve sonrasında %29.70 ile ‘Çok Seçenek Barındırıyor Olması’ takip ediyor.

Kot Pantolonların Enleri

Peki, Türkiye kot pantolon pazarındaki markaların enler kimler? Bu alanda, tüketicilerin perspektifinden en kaliteli, en uygun fiyatlı, en iyi gözüken, en güvenilir ve en çok seçenekli gözüken markaları dinledik.

En İyi Gözüken Kot Pantolon Markası: Mavi

Tüketicilere göre Türkiye’deki en iyi gözüken kot pantolonları sunan marka %48.44 ile Mavi. Mavi’yi %16.63 ile Levi’s, %10.60 ile Koton takip ediyor.

En Güvenilir Kot Pantolon Markası: Mavi

Tüketicilere göre Türkiye’deki en güvenilir kot pantolon markası %45.74 ile Mavi. Mavi’yi %17.88 ile Levi’s, %10.19 ile Koton takip ediyor.

En Çok Seçenekli Kot Pantolon Markası: Mavi

Tüketicilere göre Türkiye’deki en çok seçenek sunan kot pantolon markası %44.70 ile Mavi. Mavi’yi %13.10 ile Koton, %11.85 ile LC Waikiki takip ediyor.

En Kaliteli Kot Pantolon Markası: Mavi

Tüketicilere göre, Türkiye’deki en kaliteli kot markası %45.32 ile Mavi. Mavi’yi %18.71 ile Levi’s, %9.98 ile de Koton takip ediyor.

En Uygun Fiyatlı Kot Pantolon Markası: LC Waikiki

Tüketicilere göre, Türkiye’deki en uygun fiyatlı kot markası %54.05 ile LC Waikiki, %24.95 ile De Facto, %13.93 ile Koton oluyor.

0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

®  2024 Araştırıyorum 

Düşünceler

Paylaşmak istedikleriniz mi var?

Gönderiliyor

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?