AdColony Türkiye ve Nielsen tarafından yapılan araştırma Türkiye’deki mobil oyuncaların % 51.6’nın kadın olduğunu ortaya koydu.

Dünyada mobil oyun kullanıcılarının sayısı her geçen gün artıyor. Neredeyse akıllı cihazlarda oyun oynamayan yok… AdColony ve Nielsen Türkiye’deki mobil oyuncu profili belirlemek amacıyla bir araştırma yaptı. İstanbul, Ankara, İzmir, Trabzon, Gaziantep ve Erzurum’un aralarında bulunduğu 12 ilde gerçekleştirilen araştırma Türkiye’deki mobil oyuncu profiline dair ilginç bilgileri içeriyor. Araştırmada 15-65 yaş arasındaki farklı sosyo-ekonomik statü (SES)grupları arasında yapıldı. Yaş grubu ve sosyo ekonomik olarak bakıldığında ortaya çıkan net sonuç; Türkiye’de herkes mobil oyun oynuyor.

Araştırma sonuçları, tüm yaş gruplarında en az her iki kullanıcıdan birinin aktif olarak mobil oyunlar oynadığı gösteriyor. Bu gruplar arasında en göze çarpan nokta ise hem gençlerin hem de ileri yaş gruplarının mobil oyunlara meraklı olduğu gerçeği… Anketlere katılımcılarından15-17 yaş grubunun %5 90.1’i, 45 yaş üzerinin ise % 78’i akıllı telefonlarından mobil oyun oynuyor. Bu veriler sadece gençlerin değil orta yaş ve üzerinin de mobil oyunlara ilgi gösterdiğine işaret ediyor yani genel algının aksine oyunlar her yaş grubunda karşılık buluyor.

Mobil kullanıcıların cihazlara göre mobil oyunları oynama dağılımı ise son yıllarda değişen bir trende paralel gelişim gösteriyor. Tablet cihazlar hala kullanılmaya devam etse dahi akıllı telefonların oyunlarda çok ciddi bir ağırlığı bulunuyor. Mobil oyunlar oynayan kullanıcıların yaklaşık % 90’ı daha çok akıllı telefonlarında oyun oynadığını söylüyor. Tablette oyun oynayanların oranı % 33 civarında.

Mobil oyunların niceliksel tarafına gelince… Oyun tutkunları tek oyunla yetinmiyor. Kullanıcıların % 85’inin en az 2 ve üstü oyunu akıllı cihazlarına indirdiklerini vurguluyor. Tüm mobil oyunculara bakıldığında haftada en az 1 kere mobilde oyun oynadıklarını söyleyenler tüm kullanıcıların % 83’ünu oluşturuyor. Her gün oyun oynayanların oranı ise % 54.

Mobil oyunlarda kadınlar önde

Araştırmanın ortaya çıkardığı ilginç bir gerçek ise Türkiye’de kadınlar erkeklerden daha fazla mobil oyunlara meraklı olduğu… 12 ilden araştırmaya katılan ve mobil oyun oynadığın söyleyenlerin % 51.6’sı kadın… Kadınlar mobil oyun oynama meraklarını “zaman geçirmek” olarak açıklarken erkekler “stres atmak için” mobil oyunları tercih ettiğini söylüyor.

0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

®  2024 Araştırıyorum 

Düşünceler

Paylaşmak istedikleriniz mi var?

Gönderiliyor

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?