Türkiye’deki şirketlerin %36’sı UX hizmetlerinin tamamını ya da bir kısmını dışarıdan alıyor.

SHERPA, Türkiye’nin önde gelen markalarının dijital ürün ve servisleri için deneyim tasarımı hizmeti sunan bir tasarım stüdyosu olmanın sorumluluğuyla kolları sıvadığı “Kullanıcı Deneyimi (UX) Türkiye Pazar Araştırması”nı tamamladı.

“Kullanıcı deneyimi Türkiye’de nasıl bir öneme ve konuma sahip?”“Markaların ve işletmelerin kullanıcı deneyimi alanında ne gibi ihtiyaçları var ve bu ihtiyaçları nasıl karşılıyorlar?” gibi sorulardan hareketle geliştirdiğimiz araştırmanın sonuçları oldukça çarpıcı.

En önemli çıktılardan biri, kullanıcı deneyiminin Türkiye pazarında önemi henüz fark edilse de hızla gelişmekte olan bir disiplin olarak konumlandığı gerçeği.

Bağımsız araştırma şirketi MindStation ile gerçekleştirilen online araştırmayla, 2017 yılının ilk çeyreğinde bilgi teknolojilerinden perakendeye, finans sektöründen turizme kadar 13 farklı sektörde 184 kurumsal firmadan, ağırlıklı olarak C level ve UI Designer yöneticilere ulaşıldı.

“UX hizmetlerinin ne kadarı hizmet sağlayıcılardan alınıyor?” şeklindeki soruyu, katılımcıların %51’i dışarıdan hiçbir hizmet alımı olmadığı yönünde yanıtlarken; %36’sı kullanıcı deneyimi hizmetlerinin tamamını ya da bir kısmını dışarıdan aldığını belirtiyor.

Dışarıdan hizmet aldığını belirten katılımcılara yöneltilen “UX hizmetinin yüzde kaçı dışarıdan alınıyor?” şeklindeki sorumuz ise; %52 ile yüzde 1-25 aralığında, %35 ile yüzde 26-50 ve %13 ile de yüzde 51-75 aralıklarında karşılık buluyor.

UX yatırımları 2017’de artıyor

Katılımcıların 3’te 2’si çalıştıkları kurumda kullanıcı deneyimi çalışmaları için ayrılan bütçenin 2016 yılında yetersiz olduğu düşüncesinde ve 2017 yılında bütçelerini artırmayı hedefliyor.

Kullanıcı deneyimi hizmet sağlayıcısında aranan en önemli 3 özelliğin başında ise hizmet sağlayıcıların kendileri gibi çok yönlü olması talebi geliyor. Ardından sırasıyla, UX metodoloji ve tekniklerine hakim olmak ve üretilemeyecek ürünleri tasarlamamak çok önemli.

Araştırmada yer alan ve dışarıdan profesyonel hizmet aldığını ifade eden katılımcıların en çok talep ettiği hizmet ise %52 ile Görsel Arayüz Tasarımı. Bunu, %42 ile Kullanıcı Deneyimi Testleri ve %36 ile Kullanıcı Deneyimi Araştırmaları takip ediyor.

SHERPA_2017-TR-UX-Pazar-Arastirmasi

0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

®  2024 Araştırıyorum 

Düşünceler

Paylaşmak istedikleriniz mi var?

Gönderiliyor

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?