MÖ 200’lü yıllarda yaşamış olan Eratosthenes tasarladığı basit bir düzenekle dünyanın çevresini nerede ise tam olarak hesaplamış idi. Bunu, aralıkları belirli 2 çubuğun gölgeleri ile olan açılarını ölçerek gerçekleştirdi. Aynı zamanda da dünyanın yuvarlak olması gerektiğini kanıtladı. Şuan için çok basit gibi görünen bu düzenek, o zamanlar için inanılmaz bir zeka gerektiriyor idi.

Mars’a başarı ile yaklaşabilen ilk keşif aracının yolladığı, sadece 1 ve 0’lardan oluşan fotoğraf (daha doğrusu fotoğraf bilgisi) NASA tarafından tek tek boyanarak (tabi ki siyah ve beyaza) oluşturuldu.

 

Yaşı bana yakın olanlar daha net hatırlar, evlerimize aldığımız ilk makinalar 8088 ya da 80 286 model  PC’Lerdi. Mesela benim ilk PC’min 20MB harddiski ve tam tamına 1MB RAM’i vardı. Yanlış yazım yok maalesef GB değil 🙂 Hem yanlış anlaşılmasın çok ta yaşlı değilim.  Peki 1969’da aya ilk iniş yapan Apollo11 uçuşu sırasında NASA tarafından kullanılan ana sunucunun 80 386 olduğunu duymuş muydunuz?

Şimdi ise “BigData” ve “Internet of Things” kavramları ile yoğruluyoruz. Artık kendimiz, kullandığımız ve hatta kullanmadığımız pek çok cihaz devamlı olarak veri üretiyor. Ve biz bilgi işlemciler bu datayı kullanarak anlamlı keşifler yapmak zorunda kalıyoruz. Özetlemek gerekir ise, çok hızlı teknolojimiz, ondan daha hızlı büyüyen verimiz ve ikisinden de hızlı büyüyen beklentilerimiz var. Peki, bu kadar çok datanın içinde kaybolmamak mümkün mü?

IDC verilerine göre 2020 yılında, çok değil 3 sene sonra, internet üzerindeki veri miktarı 40 zettabyte’a erişecek. Buraya eklemek isterim ki 1 zettabyte 21 adet 0 içermektedir….

Peki şuan bile veritabanlarında performans problemleri yaşayan bizler bugünlere hazır mıyız? “data standardization”, “data normalization” işlerini başaramamış, “bu veriye neden ihtiyacınız var” sorusunu soramamış bilgi işlem departmanları ile zor. Tabii, iş başvurunuzda 12 resim isteyen firmalar gibi “o da olsun bu da olsun” diyen diğer departmanlarda da suç var. Ama sanırım en büyük kusur, herşeyi çok olası ve mükemmel gösteren Amerikan filmleri.

Kaynak: https://www.linkedin.com/pulse/az-veri-mi-saklasak-%C3%A7ok-%C3%B6mer-zeybek

0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

®  2024 Araştırıyorum 

Düşünceler

Paylaşmak istedikleriniz mi var?

Gönderiliyor

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?