Ipsos Sosyal Araştırmalar Enstitüsü, 16 Nisan’da Anayasa Paketi Değişikliği Referandumu sonrası, seçmenlerin karar verme süreçlerini anlamak ve oy tercihlerini etkileyen unsurları anlamak için bir araştırma gerçekleştirdi. Referandumun ertesi günü, 18 yaş üstü seçmenlerle, CATI (Bilgisayar Destekli Telefonla Anket) yöntemi ile yürütülen çalışma, 81 ilde tesadüfi rassal aramalar ile (random digit dialing) yapılmıştır.

Bu çalışmada öne çıkan bazı bulgular aşağıdaki gibidir:

• 25-44 yaş aralığında, ortaokul mezunu ve altı, erkek seçmenler rasında Evet oyu verme eğilimi daha yüksekken, 18-24 ve 45-64 yaş aralığında eğitimli çalışan ve kadınların Hayır oyu verme eğilimi daha yüksektir.

• İlk defa oy kullanan gençlerde Hayır oranı çok daha yüksek

• Evet oyunu etkileyen 2 temel unsurdan biri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın anayasa değişikliğini destekliyor olması. Diğeri ise referandum sürecinde Evet cephesinin sürekli kullandığı “Daha Güçlü Türkiye” için cevabıdır.

• Hayır oyu veren seçmenlerin yarısı önerilen başkanlık sistemini ve özellikle tek kişi yönetimini desteklemediği için Hayır oyu vermiştir. Hayırcılar nezdinde; cumhuriyet, demokrasi, laiklik ve insan hakları gibi değerler de rol oynamıştır.

• Evet ve Hayır oyu kullanan seçmenler arasında kutuplaşma referandum sürecine ilişkin değerlendirmelerde kendini net bir şekilde ortaya koymuştur. Örneğin: Evet oyu kullanan seçmenlerin %77’si kampanya döneminin adil geçtiğini düşünürken tam tersi şekilde Hayır oyu kullanan seçmenin %87’si adil olmadığını düşünmektedir.

Anayasa Değişikliği Referandumu Sandık Sonrası Araştırması dosyasını indirmek için buraya tıklayın.

0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

®  2024 Araştırıyorum 

Düşünceler

Paylaşmak istedikleriniz mi var?

Gönderiliyor

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?