Kullanıcı deneyimi (UX) alanında yapılan birçok analiz, bir web sitesinin kullanılabilirliğini ölçebileceğiniz yöntemleri barındırır. Bu tip analizler ve rakiplerinizin sitesiyle yapacağınız karşılaştırmalar, kullanıcı deneyimi tasarımcısının, sitenin mevcut durumunu anlamasına yardımcı olur. Böylece ekip sorunlu bölgeleri tespit edebilir ve iyileştirme önerilerini geliştirebilir.
Neyin yanlış olduğunu bilmediğinizde bir şeyi düzeltmek veya iyileştirmek de imkansızdır. Kötü performans gösteren otomobilinizi servise götürdüğünüzü ve servisin de herhangi bir teşhis veya test yapmadan “sorunu düzelttik” dediğini düşünün. Otomobilinizle alakalı birçok değişiklik yapmış olmaları, problemin kaynağını tespit ettikleri anlamına gelmeyecektir. Bu, gerçek kullanıcıları tanımadan ve sitede yaşadıkları sorunları tanımlamadan, bir siteyi yeniden tasarlamaya çalışmaya benzer.
Zaman ve bütçe bahanesiyle kalitatif veya kantitatif testler çok tercih edilmez. Sınırlı zaman ve küçük bir bütçeyle çalışırken bu değerli bilgileri elde etmenin aslında birçok yolu var. Gerilla testi de bunlardan biridir.
Kullanıcı alışkanlıklarını ve sitenin kullanılabilirliğini ölçerken bütçeyi veya proje planını zorlamadan önemli bilgiler toplamak için kullanılabileceğiniz faydalı gerilla test yöntemlerinden bazılarına gelin birlikte göz atalım.
Aracıyı yok edin
Katılımcıları (kullanıcıları) bulmak pahalı olabilir, özellikle, belli bir personaya bağlı profillemeniz varsa ve o profillere uygun, spesifik bir kullanıcı grubuna ulaşmak istiyorsanız, hem aradaki cast ajansa, hem de katılımcılara ödeme yapmak durumunda kalırsınız. Aracıları kaldırın ve katılımcıları kendi başınıza bulun. İş arkadaşları, aileler, akrabalar ve çevrenizi kullanarak büyük bir başarı elde edebilirsiniz. Hele ki insanların, fikir vermekten haz aldığını ve fikir verdikleri için kendilerini daha da önemli hissedebileceklerini düşününce, işiniz hiç de zor değil.
Verilerin toplanması için en başarılı ve basit yöntemlerden biri Google formdur. Kullanımı ve kısa sürede istediğiniz geri bildirim formunu oluşturmak açısından bu tip formlar hem faydalı hem de sonuçların hızlı analizi için iyi bir veri görselleştirmesi sağlar.
Yazılımlardan yararlanın
Piyasadaki birçok yazılımı kullanarak kullanıcı testlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Hatta, yazının başında bahsettiğim (pahalı olabilecek) profillemeye bağlı kullanıcı testlerinizi bile yapabilirsiniz.
Personalarınıza uygun profillemeyi çıkarıp User Testing, User Zoom, Applause vb. yazılımların size sunduğu dashboard alanından, profillerinize ait kriterleri girmeniz yeterli olacaktır. Bu süreçte hem testlerinizi denetleyebilir hem de kullanıcı testlerinin size video kaydı olarak iletilmesini sağlayabilirsiniz.
Hızlı geri bildirim alın
Elinizdeki çıktı ister wireframe, ister arabirim tasarımı olsun, hızlıca geri bildirim almak ve yapılan geri bildirimlere göre aksiyon alınabilir bir rapor istiyorsanız, Zurb’ün Verifyadlı ürününü önerebilirim. Ölçümlenebilir kullanıcı geri bildirimi almak, 5 saniyelik test, tıklama testi gibi birçok kurguda alternatifleri bulunuyor.
Küçük adımlar atın
Soru-cevap, tercihe dayalı test, navigasyon testi gibi birçok kurguyu içinde barındıran web tabanlı araçlar da bulunuyor. Örnek vermek gerekirse, UsabilityHub bunlardan biridir. Bu sitede, beş saniye testten, tıklama testine kadar birkaç farklı varsayılan test türü oluşturma seçeneğine sahipsiniz. Siz testinizi site üzerinde oluşturup sorularınızın ve proje bilgilerinizin girişini yaptıktan sonra, bu sektördeki birçok kişinin de bulunduğu online bir panelde, ürününüzü, seçtiğiniz test kurgusuna göre karşılıklı değerlendirebilme fırsatı yakalarsınız.
Sonuç olarak…
Gördüğünüz gibi kullanıcı testi veya interview kurguları bir servet değildir. Önemli olan, test, interview çeşitleri ve onlara bağlı kurgular hakkında bilgi sahibi olmanız, iş o aşamaya gelene kadar atmanız gereken adımları bilmeniz ve ihtiyacınızı doğru tanımlayabilmenizdir.
Kaynak: sherpa.blog