Google olmadan araştırma yapmak mümkün mü? Evet, mümkün. Hatta bilimsel araştırma makalesi yazacaksanız mümkünse her aramanızı Google’da yapmayın. Google ve diğer arama motorları bir araştırmaya ilk adımı atmak için önemli kaynaklar, fakat iş daha detaylı bilimsel makalelere ve güvenilir kaynaklara geldiğinde iş biraz değişiyor. İnternette araştırma yapmanın en güzel yanı koltuğunuzdan kalkmak zorunda kalmamanız, kötü yanı ise kaynakların güvenilirliğinden ve doğruluğundan emin olamamanız. Malum, özellikle bir akademik araştırma yazısı hazırlarken kaynakların sahihliği çok çok önemli. Bugün size internette araştırma yaparken kullanabileceğiz güvenli bazı kaynaklarla güzel araç ve uygulamaları tanıtacağız.

Intute

Intute; bilim, teknoloji, sanat ve sosyal bilimler konusunda 100.000’in üzerinde web tabanlı kaynağa erişmenizi sağlıyor. Her geçen gün daha da büyüyen bu veri tabanını da konunun uzmanları devamlı kontrol ediyor ve kaynakların doğruluğunu sağlıyor. Araştırma yapan öğrenciler için güzel bir kaynak.

Perseus Digital Library

Perseus Dijital Kütüphanesi, tarih ve arkeoloji hakkında geniş bilgiler içeriyor. Özellikle İngilizcesi olmayan ve özgün dilinde bulunan tarihi belgeler oldukça ilgi çekici. İngiliz Rönesans’ı ve Amerikan İç Savaşı hakkında da oldukça eski kaynaklara sahip.

Project Gutenberg

İsmini, hareketli parçalarla yazı baskısını Avrupa’da başlatan Gutenberg’den alan proje 20.000’in üzerinde kitaba internetten erişmenizi sağlıyor. Bu site internet üzerindeki en büyük ücretsiz kitap kaynağı. Sitede Leonardo Da Vinci’nin defterlerinden Çin’in tarihine kadar birçok kaynağa ulaşabilirsiniz.

 

Bu araştırma kaynaklarının yanında makalelerinizi yazmak ve yayınlamak için de yararlı online araçlar var. Bunlardan bazıları şunlar:

A Research GuideBu site ilk başlarda çok dikkat çekmese de aslında araştırmacılar için oldukça iyi bir kaynak. Makale yazımı konusunda tüm teknik detayları açıklayan bu site, örnek dokümanlar ile de işinizi kolaylaştırıyor.

Plotly: Verilerinizi internet üzerinden analiz etmenize, bunlara göre grafik hazırlamanıza yardımcı olan bir uygulama.

Rubriq: Biyoloji ve tıp ile alakalı makaleleriniz için ücretsiz akran değerlendirme hizmeti sunan bir site.

Authorea: Bilimsel makalelerinizi arkadaşlarınız ile beraber hazırlayabileceğiz bir sosyal yazım platformu.

Journal Guide: Akademik çalışmanızın başlığını analiz ederek size en uygun dergiyi bulmanıza yardımcı olan bir yayınlama aracı.

RoMEO: Bilimsel makalelerinizin telif hakkını almanızı sağlayan bir araç. Bünyesinde 2200 adet dergi var.

0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

®  2024 Araştırıyorum 

Düşünceler

Paylaşmak istedikleriniz mi var?

Gönderiliyor

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?