Günümüz Türkiye’sinde kadının iş gücüne katılımı %26 seviyelerindeyken, genel nüfustaki kadınların 3’te 1’ini oluşturan1 ev kadınları; full time çalışan, ev ekonomisini çekip çevirirken gerek çocuk yetiştirerek gerekse satın alma kararlarında rol oynayarak ülke ekonomisinde de önemli bir yer tutan bir kitle. Dünyada da bu demografik segment hem evde çalışırken yarattığı ekonomik değer, hem de toplumsal yaşantıyı inşa edici görevleri nedeniyle sadece hızlı tüketim malları sektörü için bir hedef kitle olmanın ötesine geçiyor.
Ev kadınlarının alışveriş yaptıkları alan çok geniş; mutfak alışverişinden temizlik ürünlerine, evde bakıma ihtiyaç duyan bir yaşlı ya da çocuk varsa aile bireylerinin gereksinimlerinden evin genel ihtiyaçlarına, pek çok farklı kategoriye dokunuyorlar. Direkt tüketici olmasalar dahi, ev halkının gerekli alışverişlerini üstlenerek erkek şampuanı da satın alıyor, temizlik malzemesi de. Aşağıdaki raporda detaylı veri ve içgörülerini de görebileceğiniz araştırmamızdan üç kilit noktayı sizinle paylaşmak istiyoruz.
Ev kadınlarını anlamak önemli
Sadece kendileri için değil, bütün bir hane için alışveriş yaptıkları için ev kadınlarının çok yönlü satın alma ihtiyaçları bulunuyor. Türkiye’deki ev kadınlarının %90’ı evli2 ve %77’si evde çocuğuyla ya da bakıma ihtiyacı olan yaşlı bir bireyle birlikte yaşıyor3. Bu da ev kadınlarının mutfak alışverişi dışında, hane halkını da temsil ettiğini ve evde yaşayan pek çok kişi için alışveriş yaptığını gösteriyor. Bu geniş kitleyi anlamak ve çözümlemek hayli önem taşıyor. Ev kadınlarını sunduğunuz ürünlerin kalitesi ve müşteri hizmetlerinden memnun bıraktığınızda sadık birer müşteriye dönüşmeleri olası.
Ev kadınları giderek daha da dijitalde aktif hale geliyor
Dijital dünyayla ilişkisi olmayan birini düşünmek zor, buna haliyle ev kadınları da dahil. Türkiye’de ev kadınlarının büyük çoğunluğunun yaş aralığı 25-44 olmakla birlikte4, daha yetişkin kesimin de dijital dünyayla olan ilişkisi gelişiyor. Online ortamda günde 3 saatin üzerinde vakit geçirenler Türkiye’de genel nüfusun %36’sını oluştururken, söz konusu ev kadınları olduğunda bu rakam %45’e yükseliyor.5 Dijitalde geçirilen süre içerisinde ev kadınlarının %82’si bir ürün satın almadan önce online araştırma yaptığını belirtiyor.6 Alışveriş sepetlerinde ise çoğunlukla ev aletleri, elektronik ürünler, kişisel bakım yer alıyor. Hatta bu kadınların bir bölümü, kendi mutfak sırlarını, yemek tariflerini, ev işlerine dair tüyolarını YouTube’da içerik üreterek izleyicilerle paylaşıyor.
Satın alma kararları TV, online reklamlar ve etraftan duyulanlarla şekilleniyor
Ev kadınlarına ulaşmak söz konusu olduğunda TV ve online reklamlar en büyük erişim kanalını temsil ediyor; aile ve arkadaş tavsiyesinden bile daha büyük bir etki alanını kapsıyor. Ev kadınlarının %51’i hala TV’den etkilenirken %48’i online reklamlardan da etkilendiğini söylüyor.7 Online araştırma yapma ve en iyi fiyata en kaliteli ürünü bulma konusunda ısrarcılar. Beğendikleri ve sadık oldukları markaları da aileleri ve arkadaşlarıyla sık sık paylaşıyorlar.Türkiye’deki ev kadınlarına dair daha fazla bilgi edinmek için araştırmamızı indirinİndir