Futbola en az ilgi gösteren ülke; “Ruslar”… 2018 FIFA Dünya Kupası Öncesinde, Ipsos; Türkiye dahil 27 ülkeden bireylere Dünya Kupası hakkındaki görüşlerini ve tahminlerini sordu.

14 Haziran’da başlayan ve hali hazırda birçok ülkenin mutlu sona ulaşmak için kıyasıya bir rekabet gösterdiği Dünya Kupası öncesinde Ipsos, global bir araştırmayla kupanın nabzını tuttu.

Ipsos’un gerçekleştirdiği uluslararası araştırma kapsamında; sorulan ilk sorulardan biri, katılımcıların futbolla ne derece ilgili oldukları yönündeydi. Sonuçlara göre; genel olarak her 10 kişiden ikisinin tutkulu futbol takipçileri oldukları her 10 kişiden üçünün ise zaman zaman futbolu takip ettiği görülüyor. Futbol konusunda en tutkulu takipçiler ise bu araştırmaya göre Suudi Arabistan ve Peru’daki bireyler olarak öne çıkıyor.

Araştırmaya Türkiye’den katılan bireylerin de %26’sı futbolu yakın takip ettiklerini belirtiyor. Bu sıralamada Suudi Arabistan, Peru ve Hindistan’dan sonra futbol konusunda en tutkulu dördüncü ülke olarak sıralanıyoruz. Araştırmaya Türkiye’den katılımcıların %40’ı da futbolu takip ettiklerini fakat sadece favori lig veya takımlarının maçlarını izlediklerini belirtiyor.

Araştırma kapsamında ortaya çıkan en ilginç sonuçlardan biri de Rusların futbola en az ilgi gösteren ülke olarak sıralanması. Araştırmaya Rusya’dan katılan bireylerin sadece %9’u futbola tutkun olarak görülüyor.

Tahminler Dünya Kupası’nı Almanya’nın Alacağı Yönünde

Dünya genelindeki katılımcılar turnuva finalinin Almanya ve Brezilya arasında olacağını düşünürken, bu iki takımın hemen ardından İspanya ve Arjantin geliyor. %23’lük bir kısım mutlu sona Almanya’nın ulaşacağını öngörürken, Almanya’yı %21 ile Brezilya ve %11 ile İspanya takip ediyor. Kariyerinde henüz Dünya Kupası sevinci yaşayamayan Lionel Messi önderliğindeki Arjantin’in turnuvayı kazanacağını düşünenler ise genelin %8’ini oluşturuyor.

Araştırmaya Türkiye’den katılanların %27’si kupanın sahibinin Almanya olacağını düşünürken, %21’i İspanya ve %15’i ise Brezilya diyor.

Daha önce Dünya Kupası’nı kaldırma başarısı gösteren 8 ülkenin 6’sının bu kupayı kendi evlerinde kaldırmış olmalarına rağmen ev sahibi Rusya’nın zafere ulaşacağını düşünen katılımcılar ise hem ülkemizde hem de dünya genelinde %2’lik bir oranda kalıyor.

Nisan ayında FIFA resmi internet sitesinden yapılan açıklamada taraftarlara satılan bilet sayısının 1 milyon 700 bini aştığı belirtilmişti. Ipsos araştırmasına katılanların %62’lik bir kısmı turnuvayı televizyondan takip edeceğini belirtirken, %25’i internetten, %13’ü de mobil cihaz üzerinden karşılaşmaları izleyeceğini söylüyor.

Araştırmaya Türkiye’den katılanların %66’sı için de izleme platformu olarak televizyon ilk sırayı alıyor, %38 internetten, %16 da mobil cihaz üzerinden Dünya Kupasını takip edeceğim diyor. Bunun dışında, araştırmaya katılanların genel ortalamada %15’lik bir kısmı turnuvayı takip etmeyeceğini belirtirken, ülkemizde ise bu oran sadece %4.

Araştırma kapsamında, Dünya Kupası karşılaşmalarını restoranlarda veya kafelerde takip etmeyi planlayanların oranı ülkemizde %53 iken bu oran dünya genelinde %48’de kalmış durumda.

Ayrıca bu karşılaşmaları seyredebilmek adına işini veya okulunu kıracağını belirten kişilerin oranı ülkemizde %47, fakat globalde ise bu oran sadece %24.

A Milli Futbol Takımımız bu yaz Rusya’da mücadele etme hakkı kazanamamasına rağmen Dünya Kupası temalı ürünler satın alacağını düşünen katılımcıların oranı ülkemizde %47 iken dünya genelinde ise bu oran %38.

88 yıllık bir geçmişe sahip olan Dünya Kupası’na daha önce 16 farklı ülke ev sahipliği yaptı ve bu tecrübeyi tarihinde ilk kez yaşayacak olan Rusya’nın başarılı bir ev sahibi olacağını düşünenlerin oranı ülkemizde %79, dünya genelinde ise %72.

Bunun yanında, Dünya Kupası sürecinin tüm ziyaretçiler için güvenli geçeceğine inananlar, araştırmaya ülkemizden katılanların %75’ini oluştururken, globalde de bu oran %70 olarak karşımıza çıkıyor.

Araştırma Hakkında:

Araştırma 20 Nisan – 4 Mayıs 2018 tarihleri arasında FIFA Dünya Kupasını görmüş ya da duymuş ya da hakkında okumuş bireylerden oluşan toplam 12,207 kişiyle gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında sorular, Ipsos Online Paneli üzerinden toplam 27 ülkeden bireylere iletilmiştir. Araştırma kapsamındaki ülkeler: Arjantin, Avustralya, Belçika, Brezilya, Kanada, Şili, Çin, Fransa, Almanya, Macaristan, Hindistan, İtalya, Japonya, Malezya, Meksika, Peru, Polonya, Rusya, Suudi Arabistan, Sırbistan, Güney Afrika, Güney Kore, İspanya, İsveç, Türkiye, İngiltere ve ABD.

Şu ülkelerden yaklaşık olarak 1000’er birey araştırmaya katılmıştır: Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Meksika, İspanya, İngiltere ve ABD. diğer ülkelerde ise 500’er bireyle araştırma gerçekleştirilmiştir. Bu ülkeler: Arjantin, Belçika, Şili, Macaristan, Hindistan, Malezya, Peru, Polonya, Rusya, Suudi Arabistan, Sırbistan, Güney Afrika, Güney Kore, İsveç ve Türkiye.

Araştırmanın gerçekleştirildiği 27 ülkenin 16’sında veriler genel nüfus profiline ve temsiliyetine dönük olarak ağırlıklandırılmıştır. Brezilya, Şili, Çin, Hindistan, Malezya, Meksika, Peru, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika ve Türkiye’de ise örneklem genelden ziyade orta ve üst gelir grubu ve internet erişimi olan nüfusu temsil etmektedir. Her hâlükârda bu sosyal gruplar önemli ve büyüyen bir orta sınıf olduğu için sonuçlar bu ülkelerin nabzını anlamak için önemli göstergelerdir.

0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

®  2024 Araştırıyorum 

Düşünceler

Paylaşmak istedikleriniz mi var?

Gönderiliyor

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?