Ipsos tarafından gerçekleştirilen küresel araştırmada Türkiye dahil toplam 27 ülkeden 20 bine yakın bireye mutlu olup olmadıkları, nelerin onları mutlu ettiği soruldu.

2011’den bu yana düzenli olarak gerçekleştirilen Ipsos Global Advisor araştırmasının sonuçlarına trend olarak bakıldığında kendisini mutlu olarak değerlendiren bireylerin yüzdesi Covid-19 Pandemisine rağmen önceki yıla kıyasla neredeyse değişmemiş durumda, 2011 ile kıyaslandığında ise mutluluk düzeyi %14 azalmış gözüküyor.

Pandeminin etkisiyle mutluluk kaynaklarında bazı değişimler de gözlemleniyor. İlişkiler, Sağlık ve Güvenlik konuları pandemi öncesine nazaran daha çok mutluluk kaynağı olarak belirtilirken, Zaman ve Para ise önceki yıllara kıyasla daha az dile getiriliyor.

27 ülke kapsamında her on kişiden altısı (%63) mutlu olduğunu belirtiyor. Covid-19 Pandemisine rağmen mutluluk düzeyi önceki yıla kıyasla neredeyse değişmemiş durumda.

Öte yandan birçok ülkede mutluluk düzeylerinde gözle görülür derecede değişimler söz konusu… Mutluluk düzeyleri geçtiğimiz yıla göre 8 puan ve üzerinde azalan ülkeler: Peru, Şili, Meksika, Hindistan, ABD, Avustralya, Kanada ve İspanya olarak sıralanıyor. Mutluluk düzeyleri 8 puan ve üzerinde artan ülkeler ise: Çin, Rusya, Malezya ve Arjantin olarak belirtiliyor.  Araştırmaya Türkiye’den katılan bireylerin ilettiği sonuçlara bakıldığında ise geçtiğimiz yıla göre mutluluk düzeyimiz 6 puan artmış gözüküyor. Araştırmaya Türkiye’den katılan bireylerin %59’u kendilerini mutlu olarak değerlendiriyor. 2011 yılına kıyasla ise bu oran %30 azalmış gözüküyor. 2011’de %89 iken 2019’da %53, 2020’de ise %59 olarak belirtiliyor.

mutluluk1
mutluluk2

İnsanları Çok Mutlu Eden Şeyler Neler?

Ipsos’un araştırması kapsamında; önceden belirlenen 29 mutluluk kaynağı arasında hangilerini en çok önceliklendirdikleri global kamuoyuna soruldu. Buna göre küresel ortalamada öne çıkan ve insanları en çok mutlu eden kaynaklar şu şekilde sıralandı:

•    Sağlıklı olmaları ve fiziksel olarak iyi durumda olmaları (%55)
•    Eş veya partnerleriyle olan ilişkileri (%49) ve Çocukları (%49)
•    Yaşamlarının bir anlamı olduğunu hissetmeleri (%48)
•    Yaşam koşulları (su, gıda, barınma) (%45)

Geçtiğimiz yıla oranla global ortalamada mutluluk kaynaklarında daha çok ilişkiler, sağlık ve güvende hissetme konuları öne çıktı. Bunda pandeminin de etkisi olduğu söylenebilir…

mutluluk3

Araştırmaya Türkiye’den katılan bireyleri en çok nelerin mutlu edildiği sorulduğunda ise şu sıralama öne çıktı:

•    Sağlıklı olmaları ve fiziksel olarak iyi durumda olmaları (%65); Hayatlarının kontrollerinde olduğunu hissetmeleri (%65); Başarılı bir kişi olarak bilinmek (%65)
•    Çocukları (%63)
•    Eş veya partnerleriyle olan ilişkileri (%60); Yaşam koşulları (su, gıda, barınma) (%60)
•    İnandıklarını söyleme özgürlüğü (%59)
•    Yardım kuruluşlarına bağışladığı veya diğer insanlara yardımcı olduğu para miktarı veya zaman (%57) (bu oran bir önceki yıla göre %18 artış gösterdi)

Geçtiğimiz yıla kıyasla araştırmaya Türkiye’den katılan bireyleri en çok mutlu eden kaynaklar arasında en çok artışı gösteren ise manevi kaynaklar oldu. Buna göre bağış yapmak konusu %18, Başka birini affetmek %15, Yaptığı bir şey için affedilmek (%11), Başarılı bir insan olarak bilinmek (%11) en çok artış gösteren mutluluk kaynakları olarak Türkiye’den yanıtlarda öne çıktı.

mutluluk

Araştırma Hakkında:

Araştırma 24 Temmuz – 7 Ağustos tarihleri arasında toplam 27 ülkede gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında sorular, Ipsos Online Paneli üzerinden toplam 19,516 bireye iletilmiştir. Araştırma kapsamındaki ülkeler: Arjantin, Avustralya, Belçika, Brezilya, Çin (ana ülke), Kanada, Şili, Fransa, Almanya, Macaristan, Hindistan, İtalya, Japonya, Malezya, Meksika, Peru, Polonya, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, İspanya, İsveç, Türkiye, İngiltere ve ABD. Araştırmanın gerçekleştirildiği 16 ülkede veriler genel nüfus profiline ve temsiliyetine dönük olarak ağırlıklandırılmıştır.

Brezilya, Şili, Çin, Malezya, Hindistan, Meksika, Peru, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika ve Türkiye’de ise örneklem genelden ziyade orta ve üst gelir grubu ve internet erişimi olan nüfusu temsil etmektedir. Her hâlükârda bu sosyal gruplar önemli ve büyüyen bir orta sınıf olduğu için sonuçlar bu ülkelerin nabzını anlamak için önemli göstergelerdir.

Detaylı araştırma raporuna ulaşmak için buraya tıklayın.

0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

®  2024 Araştırıyorum 

Düşünceler

Paylaşmak istedikleriniz mi var?

Gönderiliyor

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?