Startup Genome tarafından yayımlanan Küresel Startup Ekosistem Sıralaması raporunun 2017 yılı baskısı da yayına çıktı. Dünyanın en iyi 20 startup ekosisteminin değerlendirmelerle yer aldığı listede bu sene belli başlı farklılıklar göze çarpıyor.

150 sayfalık rapor, 10.000 girişimci ve 300 ortak şirketten oluşan büyük bir kitlenin değerlendirildiği bir yıllık araştırmaya dayanıyor. Bu rapor, Startup Genome’un startuplar üzerine büyük miktardaki veriye ve girişimcilerle yapılan görüşmelere dayanarak hazırlamış olduğu kapsamlı üçüncü rapor.

Merkezi San Francisco’da bulunan organizasyonun (Startup Genome) misyonu startupların başarı oranlarını artırıp, bu küresel devrimi yayarak her şehrin bu devrime katılması ile yeni iş alanlarının açılması ve ekonomik büyüme sayesinde oluşan yeni ekonomiden her şehrin faydalanabilmesi olarak tanımlanmış.

Listede yer alan ekosistemlerin önceki yıla oranla çok büyük ölçüde değişmediği söylenebilir; Silikon Vadisi halen birinci sırada yer alırken onu ikinci sırada yine New York izliyor. Fakat listeyi sallayan önemli bir değişiklik var ki o da daha önce ilk 20’de yer almayan Pekin ve Şanghay’ın listeye sırasıyla 4 ve 8. olarak girmiş olması. Asya devlerinin yanı sıra listenin yeni bir katılımcısı daha var. Listede daha önce yer almayan Stockholm de iyi bir çıkış yaparak listeye 14. sıradan girmeyi başarmış.

İlk 20’nin son sırasında Hindistan’ın Silikon Vadisi olarak da adlandırılan Bangalor şehri bulunuyor. Geçtiğimiz sene 15. sırada yer alan Hindistan’ın Karnataka eyaletinin başkenti Bangalor, bu sene Asya’nın yükselişte olan yeni merkezleri Pekin, Şanghay ve Singapur tarafından geride bırakılmış. Bu netice sonucunda da bir zamanlar Asya’nın Silikon Vadisi olarak adlandırılan şehir bu vasfını yitirmiş gözüküyor.

Startup Genome uzmanları bu sıralamaya karar verirken bu ekosistemleri birçok farklı faktör üzerinden değerlendirmeye tabii tutuyor. Listenin sıralamasına etki eden bu faktörler arasında performans, finansman, pazar erişimi, teknik yetenek, startup deneyimi, küresel bağlanabilirlik, kaynak çekimi, kurumsal katılım ve kurucu hırs ve stratejisi gibi değişkenler yer alıyor.

Singapur Örneği

Listenin ilk sırasında yer alan Silikon Vadisi bu faktörler arasında yetenek dışında yine ayrı ayrı birinci sırada yer alıyor. Yetenek konusunda ilk sırada yer alan ülke ise ilginç bir şekilde listenin 12. sırasında yer alan Singapur.

Raporda yetenek değerlendirmesi açısından erişim, maliyet ve kalite gibi unsurlar incelenmiş. Bir önceki rapora göre Singapur bu konuda önemli bir yol kat ederek en iyi skorları almış ve ilk sıraya yükselmiş. Singapur’un bu başarısının altında hükümetin startup dostu bir çevre yaratma konusunda aktif bir rol oynamış olması yatıyor. Örneğin Singapur hükümetinin yüksek vasıflı profesyoneller için finansal desteğini iki katına çıkarmış olması birçok çokuluslu şirketin burada kalkınma/geliştirme merkezleri kurmasını sağlamış. Bu başarının sırrı da Singapur’un 1990’larda başlayan yenilikçi politikalarıdır. Bu uzun vadeli planlama Singapur’un büyük ve önemli bir startup şehri olma başarısının anahtarını oluşturmuş.

Kıtalar Arasında Kıyaslama

İlk iki sıraya sahip olmanın yanı sıra ilk 20’ye tam 9 şehir ile girme başarısını gösteren Amerika kıtası (7 ABD ve 2 Kanada şehri) bu konuda yine başı çekiyor. Avrupa’ya baktığımızda ise ilk 20’de yer alan 5 şehir ile startuplara yine önemli bir katkıda bulunmuş olduğunu görüyoruz. İngiltere’de geçen yıl alınan Brexit kararına rağmen başkent Londra bu karardan etkilenmemiş gözüküyor ve yükselişe geçerek 3. sıraya yerleşmiş. Listeye yeni giriş yapan şehirlerden Stockholm ise Avrupa’da diğer ilgi çeken şehirlerden birisi. İsveç uzun yıllardır startuplara yaptığı yatırımın karşılığını 2017’de ilk 20’ye girerek almış gözüküyor. Asya kıtasına baktığımızda ise burada bulunan şehirlerin büyük bir yükselişe geçtiğini söylemek gerekiyor. 2017 sonuçlarına göre ilk kez ilk 20’de 5 Asya kenti birden yer alıyor. Bir önceki raporda kıta sadece Singapur ve Bangalor tarafından temsil edilirken Çin’den şirketlerin de veri akışı sağlaması ve raporda değerlendirilmesiyle birlikte Pekin ve Şanghay listeye 4 ve 8. sıralardan giriş yapmış oldu.

Bir gün Türkiye’den bir şehrin de ekonomik gelişimin göstergesi olan böylesi önemli bir listede yer alması hepimizin büyük bir dileği olsa gerek.

En İyi 20

Startup Genome’a göre dünyanın en iyi 20 startup ekosisteminin tam listesi ve önceki yıl sıralamalarına göre değişiklikler:

1- Silikon Vadisi (aynı sıra)

2- New York City (aynı sıra)

3- Londra (6’dan yükselme)

4- Pekin (listeye yeni giriş)

5- Boston (4’ten düşüş)

6- Tel Aviv (5’ten düşüş)

7- Berlin (9’dan yükselme)

8- Şanghay (listeye yeni giriş)

9- Los Angeles (3’ten düşüş)

10- Seattle (8’den düşüş)

11- Paris (aynı sıra)

12- Singapur (10’dan düşüş)

13- Austin (14’ten yükselme)

14- Stockholm (listeye yeni giriş)

15- Vancouver (18’den yükselme)

16- Toronto — Büyük Waterloo Bölgesi (17’den yükselme)

17- Sydney (16’dan düşüş)

18- Chicago (7’den düşüş)

19- Amsterdam (değişmemiş)

20- Bangalor (15’ten düşüş)

0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

®  2024 Araştırıyorum 

Düşünceler

Paylaşmak istedikleriniz mi var?

Gönderiliyor

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?