Capgemini ve BNP Paribas tarafından hazırlanan World Payments Report 2017’ye göre üç yıl sonra dijital ödemeler 726 milyar işleme ulaşacak.

Danışmanlık şirketi Capgemini ve BNP Paribas bankası tarafından yapılan araştırma, dijital ödemelerde yukarı eğilimin öncülerinin gelişmekte olan pazarlar olduğunu gözler önüne seriyor. Rapora göre internete bağlı evler, temassız banka kartları, giyilebilir cihazlar ve artırılmış gerçeklik gibi teknolojiler geleceğin nakitsiz toplumuna zemin oluşturuyor.

Tüm pazar segmentlerinde dijital ödeme servislerinin benimsenmesi sonucunda, nakitsiz ödemelerde artış gözlendiğini dile getiren Capgemini Kart ve Ödeme Pratikleri Lideri Christophe Vergne, CNBC’ye yaptığı açıklamada şunları söyledi: “İlginç bir şekilde, işlem sayısı hızlı bir oranla artış gösterirken, işlem başına ortalama ABD dolarının değeri küçük bir oranda kayıp yaşadı. Çünkü dijital dünya, düşük masraflı alışverişler için kendini önemli bir rakip olarak konumlandırıyor.”

2014 ve 2015 yılları arasında görülen ödeme trendlerinin analizini içeren raporda, nakitsiz işlemlerde bayrağı banka kartları göğüslüyor. Yüzde 46,7 paya sahip olan banka kartlarının ardından ikinci sırada yüzde 19,5 ile kredi kartları geliyor. Rapordaki bir diğer öne çıkan detay ise nakitsiz işlemlerin 2014 ile 2015 arasında yüzde 11,2’lik bir büyüme göstermesi. Bu onda birlik büyüme, son on yılın en büyük artışı demek oluyor.

Temassız kartlar normalleşiyor

Rapora göre temassız kartlar, Avrupa başta olmak üzere tüm dünyada “yeni normal” olarak kabul görmeye başladı. Fransa’da Visa’nın temassız kartları 2014 yılında 20,3 milyon adet iken; 2015’te iki katına çıkarak 40 milyona ulaştı. İngiltere ise dolaşımdaki 106,9 milyon temassız kart ile 2015 yılında Avrupa’nın en büyük temassız ödeme pazarı olmayı başardı.

Tüm bunlara karşın, özellikle düşük hacimli işlemlerde en yaygın kullanılan ödeme sistemi nakit olmaya devam ediyor. İşlemin gerçekleşme hızı, evrensel kabul edilebilirlik, anonim kalma lüksü ve işlemin tamamen ücretsiz gerçekleşmesi gibi gerekçeler hâlen nakit ödemelerin tercih edilmesini sağlıyor.

Rapordan öne çıkan diğer detayları buradan okuyabilirsiniz.

0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

®  2024 Araştırıyorum 

Düşünceler

Paylaşmak istedikleriniz mi var?

Gönderiliyor

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?