Roubini ThoughtLab ve Visa ortaklığında gerçekleşen “Cashless Cities: Realizing the Benefits of Digital Payments – Nakitsiz Şehirler: Dijital Ödemelerin Faydalarının Farkına Varmak” isimli araştırma dijital ödeme sistemlerinin ekonomiye olumlu katılarını gözler önüne serdi. Büyük şehirlerdeki nakitsiz ödeme sistemlerine ve bu sistemlerin getirilerine dair yapılan araştırmaya göre, sadece dijital ödeme kabul eden büyükşehirlerin gayrisafi yurt içi hasılalarında (GSYİH) yüzde 3 oranında artış yaşanacağı tahmin ediliyor.

Nakitsiz şehre adapte olma oranı maksimum % 10

Yapılan araştırmada ortaya çıkan verilere göre, şehirlerin tamamen dijital ödeme sistemlerine geçmeleri için daha önlerinde uzun bir yol olduğu gözüküyor. Araştırma sonuçlarını değerlendirildiği Finextra sitesinde, an itibarıyla dünya çapındaki büyükşehirlerin dijital ödemeye geçme potansiyellerinin en fazla yüzde 10 seviyesine oldukları açıklandı.

Raporun insan hayatından nakdin çıkarılması amacıyla hazırlanmadığını açıklayan araştırmacılar, bunun yerine dijital ödeme teknolojilerinin kullanımını hatırı sayılır ölçüde artırmanın potansiyel faydalarını ve maliyetlerini belirlemeyi amaçladıklarını ifade ettiler.

Gelişmekte olan ülkelerde potansiyel yüksek

Araştırmaya konu olan şehirler arasında Nairobi’yi seçen yetkililer, banka hesapları bulunmayan nüfusun yüksek olması nedeniyle şehrin şu anki yapısının nakitsiz toplum anlayışı için uygun zemine sahip olduğunu belirttiler. Tıpkı Nairobi gibi, dijital ödeme sistemlerine geçiş konusunda tüm dünyada hızlı bir dönüşümün yaşandığını belirten araştırmacılar, gelişmekte olan ülkelerde akıllı ödeme teknolojilerinin ve nakitsiz alışveriş seçeneklerinin daha çabuk benimsendiğini de notlarına eklediler. Araştırmacılara göre, bu tip gelişmekte olan bölgelerde doğru altyapı kurulması halinde, mobil ödeme seçenekleri konusunda dünya lideri olabilirler.

Nakitsiz şehir, 470 milyar dolar net tasarruf demek

Nakde bağımlılığın azalması konusunda yapılan çalışmada orta ve uzun vadede alınacak sonuçlara dair tüketiciler, işletmeler ve hükümetler olmak üzere üç ana grup değerlendirildi. Dünyanın farklı noktalarından 100 farklı şehri mercek altına alan araştırmacılar, nakitsiz toplum anlayışına geçilmesi halinde 470 milyar dolar tasarruf sağlayacağını söylediler.

Araştırma sonuçlarına göre;

  • Tüketiciler açısından 28 milyar dolar,
  • İşletmeler açısından, 312 milyar dolar,
  • Hükümetler açısından ise 130 milyar dolar net faydanın sağlanacağı ifade edildi.

Konu tüketiciler açısından değerlendirildiğinde, nakit ihtiyacının azalmasının yanı sıra ile bankacılık, perakende ve transfer işlemlerinde de 3,2 milyar saatlik zaman tasarrufu da sağlanacağının altı çizildi. Zamandan tasarruf etme açısından işletmelerin 3,1 milyar saat kazanacağı da raporda belirtildi.

“Dijital temeli sağlam olmayan şehirlerin dijital geleceği olmayacak”

Roubini ThoughtLab Başkanı Lou Celi, “Akıllı telefonlardan, giyilebilir teknolojiler, yapay zeka ve otonom araçlar gibi yeni nesil teknolojilerin kullanımı ile birlikte şehir halkının alışveriş, seyahat ve yaşama biçimleri de hızla dönüşüyor. Dijital ödemelerde sağlam bir temeli olmayan şehirler, analizimize göre dijital geleceklerini tam olarak oluşturamayacaklar” şeklinde açıklama yaptı.

Kaynak: fintechtime.com

0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

®  2024 Araştırıyorum 

Düşünceler

Paylaşmak istedikleriniz mi var?

Gönderiliyor

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?