Türkiye’deki girişim ekosisteminin mevcut durumunu ve değerlendirmesini ele alan rapor Türkiye’nin yanı sıra, dünyadaki en iyi uygulamalardan örnekleri de barındırıyor.

Yemeksepeti, Gittigidiyor gibi önemli çıkışların yer aldığı raporda Türk girişimcilerin yurt dışında kurduğu girişimlere de yer verilmiş. Udemy, Mubi’nin de aralarında bulunduğu 184 girişimin 2011 ile 2016 arasında 700 milyon dolardan fazla yatırım aldığı yer alıyor.

Ekosistemin resmini çeken raporda sadece yatırımlar, satın almalar yer almıyor, karşılaştırmalı olarak, kültür, yetenek, pazar, fonlama ve politika durumları da yer alıyor.

Kültür odağında yer alan grafikte ülkelere bağlı iş kurma isteği oldukça dikkat çekici. Şili’nin ilk sırayı çektiği raporda Türkiye’yi Brezilya ve Polonya takip ediyor. Raporda bir dikkat çeken nokta ise Türkiye’de 2010 yılına göre kendi işini kurmak isteyen sayısı artmış.

Yetenek durumunun da yer aldığı raporda mühendislik mezunu insan sayısında ABD başını çekerken, Japonya onu takip ediyor. Almanya ile hemen hemen aynı nüfusa sahip ülkemizde ise mühendislik mezunu insan sayısı neredeyse Almanya’nın yarısı olarak görünüyor.

Daha fazla bilgiye ve grafiğe rapordan ulaşabileeğinizi belirterek ScaleX’in bulgularını özetlemek için önerdiği ilkelerle bitirelim:

  • Ekosistem hakkında farkındalık yaratılmalı: Yaşayan, nefes alan bir ekosistem içindeyiz. Her aktörün eylemleri diğer unsurları karmaşık biçimde etkiler; dolayısıyla sağlıklı bir ekosistem oluşturmak herkes için fayda sağlayacaktır.
  • Veri toplamanmalı, araştırmalar yapılmalı: Ekosistem oluşturma, veri odaklı bir süreçtir. Bağımsız kuruluşlar, ekosistem ile alakalı veri toplamalı, politikalar üretmeli ve aktörleri yönlendirmelidir.
  • Küresel erişim ve vizyon güçlendirilmeli: Türkiye büyük bir pazara sahip ve girişimciler için kayda değer fırsatlar sunmakta; ancak sadece yerel piyasada şirket değerlerine, yatırımcı ve alıcı ilgisini sınırlamaktadır. Girişimcilerimiz küresel sorunlara odaklanmalıdır.
  • Girişim sermayesi (‘VC’) yatırımının arttırılmalı: 2007-2017 döneminde ağırlıklı olarak ekosistemimizin startup faaliyetini artıran tohum yatırımlar üzerinde duruldu. Bir sonraki henüz başlayan dalgayı finanse edecek donanıma sahip değiliz.
  • Akıllı politikalar güdülmeli: Bu rekabetçi çağda, politika üreticileri, teknoloji şirketleri için olabildiğince sürtünmesiz bir ortam yaratmaya odaklanmalıdır. Akıllı politikalar, İsrail ve Singapur gibi ülkelerin seviye atlamasına yardımcı oldu ve bu konuda örnek alınmalılar

Raporun Tamamı

Kaynak: webrazzi.com

0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

®  2024 Araştırıyorum 

Düşünceler

Paylaşmak istedikleriniz mi var?

Gönderiliyor

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?