Xsights Araştırma ve Danışmanlık’ın Marketing Türkiye için gerçekleştirdiği Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algı Araştırması tüketicinin gözünden KSS projelerini değerlendiriyor. İşte, markaların KSS karnesi…

Günümüzde tüketiciler için alternatiflerin ve iletişim araçlarının artmasıyla birlikte markalar için duygusal bağ kurmak, rakiplerinden farklılaşmak adına zorunluluk haline geldi. Artık tüketiciler yalnız ürün ve hizmet değil; markaların yarattığı değerleri ve marka imajını da satın alıyor. Markalar da iletişim faaliyetlerini bu yönde yürüterek tüketici nezdinde olumlu bir bağ kurmaya çalışıyor. Bu bağlamda markalar adına kullanılacak en uygun iletişim faaliyetlerinden birini de kurumsal sosyal sorumluluk projeleri oluşturuyor. Xsights Araştırma ve Danışmanlık’ın Marketing Türkiye için gerçekleştirdiği Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algı Araştırması tüketicinin gözünden KSS projelerini değerlendiriyor. İşte, markaların KSS karnesi…

KSS Projeleri Marka İmajına Destek Sağlıyor

Araştırmaya katılanların yüzde 78’i KSS projelernin müşteri sadakati ve elçiliği konusunda markalara katma değer sağladığını söylüyor. Bu tür projelerin kurumun marka değerini artırdığını belirtenlerin oranı yüzde 77’yken yine aynı yüzdelik değerle katılımcılar, KSS projelerinin çalışanların kuruma olan bağlılıklarını artırdığını ifade ediyor.

Kadınlar ve AB Ses Grubu, KSS Projelerini Konusunda Daha Hassas

Araştırmaya katılanların yüzde 68’i firmaların yürüttüğü kurumsal sosyal sorumluluk projelerinin marka seçimlerinde etkili olduğunu belirtiyor. KSS projelerinin marka seçiminde etkisi olduğunu belirtenler arasında kadınlar ve AB SES grubuna mensup katılımcılar anlamlı olarak ön plana çıkıyor.

KSS Denince İlk Akla Gelen Marka: İş Bankası

Kurumsal sosyal sorumluluk denildiğinde her dört kişisen birinin aklına, uzun yıllardır eğitim, çevre ve kültür-sanat alanında birçok geniş kapsamlı sosyal sorumluluk projesinin altına imza atan Türkiye İş Bankası geliyor. Türkiye İş Bankası’nı Turkcell ve Koç Holding takip ediyor. KSS dendiğinde aklına Turkcell geldiğini belirten katılımcılar arasında erkekler ve AB SES grubuna mensup katılımcılar anlamlı olarak ön plana çıktığı gözlemleniyor.

Her On Kişiden Sadece Üçü KSS Projelerini Takip Ediyor

Kurumsal sosyal sorumluluk projelerinin başarılı olması ve etki alanının genişlemesi adına, sosyal sorumluluk faaliyetlerinin toplum nezdinde takip ediliyor ve biliniyor olması en önemli etkenlerden birini oluşturuyor. Xsights Araştırma ve Danışmanlık’ın Marketing Türkiye için gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 31’i KSS çerçevesinde firmaların sağladığı sosyal faydaları takip ettiğini belirtirken yüzde 34’ü ise takipçi olmadığını söylüyor. Veriler kadınların erkeklere göre kurumsal sosyal sorumluluk projelerini anlamlı olarak daha fazla takip ettiklerini sözler önüne seriyor.

Her On Kişiden Altısı KSS Projelerini Samimi Buluyor

Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 32’si, KSS projeleri gerçekleştiren şirketleri bu konuda samimi buluyor. 2015’te yapılan çalışmada bu oran yüzde 61’di. Buna göre son iki yıl içerisinde KSS projelerinin tüketici nezdindeki samimiyet algısında anlamlı bir değişkenlik bulunmuyor.

KSS Projeleri Reklam Faaliyetine Dönüştükçe Memnuniyet Azalıyor

Araştırmaya katılanların yüzde 61’i kurumsal sosyal sorumluluk projeleri hakkında iletişim faaliyetleri yürütülmesini doğru bulup desteklerken, yapılan yardımların reklam haline getirilmesi durumundaysa bu oran yüzde 54’e düşüyor. Kurumsal sosyal sorumluluk projeleri hakkında iletişim faaliyetleri yürütülmesini destekleyenler arasında 30-34 yaş aralığında ve AB SES grubuna mensup katılımcılar ön plana çıkarken, aynı katılımcı kütlesi projelerin marka reklamına dönüştürülmesine de anlamlı olarak daha fazla karşı olduklarını belirtiyor.

Katılımcılar “Eğitim şart” diyor

Araştırma kapsamında sosyal sorumluluk projelerine ihtiyaç duyulan alanlar sorulduğunda katılımcıların yüzde 63’ü bu tür projelerin eğitim alanında gerçekleştirilmesi gerektiğini söylüyor. Eğitimi sırayla sağlık (yüzde55), elgelsiz yaşam (yüzde 45), çevre (yüzde 42), kadın hakları (yüzde 39), girişimcilik (yüzde 32), spor (yüzde 27), kültür-sanat (yüzde 27), Suriyeli sığınmacılar (yüzde 17) ve şehit aileleri (yüzde 2) ile ilgili sosyal sorumluluk çalışmalarına olan talep izliyor.

En Başarılı Projeler Eğitim Alanında

Katılımcılara en başarılı buldukları sosyal sorumluluk projeleri sorulduğundaysa; “Aydın Doğan Vakfı” tarafından 2004 yılında başlatılan “Baba Beni Okula Gönder” projesi öne çıkıyor. Bu projeyi Turkcell ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği tarafından başlatılan eğitim projesi “Kardelenler” takip ediyor. Katılımcılar tarafından başarılı bulunan bir diğer KSS projesiyse; “Türkiye İş bankası, TEMA Vakfı ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı” iş birliğinde 2008 yılında başlatılan “81 İlde 81 Orman” çalışması.

İş Kazası Geçirenlere ve Afetzedelere Yeterli Destek Verilmiyor

Ülkemizde toplumun tüm kesimini derinden yaralayan olayların başında yaşanan iş kazaları ve afetler geliyor. Kazazedelere ve yakınlarına yeterli yardım yapılmıyor. Her on katılımcıdan altısı (yüzde 64) ülkemizde yaşanan iş kazaları ve afetler sonucunda zarar görenler ve yakınlarına yeterli yardımın yapılmadığını belirtiyor.

Araştırmanın Metodolojisi

Xsights Araştırma ve Danışmanlık tarafından kurulan ve yönetilen “Türkiye’nin Sesi” paneli aracılığı ile CAWI (Bilgisayar Destekli WEB Görüşmesi) yöntemi kullanılarak gerçekleştirilen araştırmaya İstanbul, ANkara ve İzmir’de ikamet eden 600 kişi katıldı. Görüşmeler 28 Ağustos – 8 Eylül 2017 tarihleri arasında yapıldı. Araştırmaya katılanların SES (sosyo-ekonomik statü) dağılımı; TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verileri doğrultusunda Türkiye temsili olarak yüzde 13’ü AB, yüzde 22’si C1, yüzde 29’u C2 ve yüzde 36’sı DE SES mensubu kişilerden oluşuyor.

Xsights 2004 yılında Londra’da kuruldu. Xsights adındaki ‘X’ matematik formüllerindeki bilinmeyeni, ‘SIGHTS’ da görüşü ve öngörüyü temsil eder. Xsights bugüne kadar altı kıtada ve birçok sektörde yaptığı çeşitli araştırmalarla bilinmeyenin keşfine dünya çağında çıkan dinamik, akıllı ve global görüşlü bir şirkettir.

0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

®  2024 Araştırıyorum 

Düşünceler

Paylaşmak istedikleriniz mi var?

Gönderiliyor

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?