Araştırma kapsamında kripto para; hükümetler tarafından yaratılmamış ve korunmayan fakat bireyler ağı ile yaratılmış bir çeşit dijital para birimi olarak tanımlandı.

Araştırmaya Avrupa’dan katılan bireylerin üçte ikisi kripto para teknolojisi hakkında bir şeyler duyduklarını ifade ediyorlar. Araştırmaya Türkiye’den katılanların %70’i de kripto parayı duyduğunu belirtiyor.

Kripto paralarla ilgili haberler 2017’den bu yana gündeme düşmeye devam ediyor. Bitcoin fiyatları Aralık 2017’de 13,860 Dolara kadar fırladı ve araştırmayla ilgili soruların yanıtlandığı dönem olan Mart 2018’de de 6,826 Dolara gerilemişti. Dolayısıyla araştırmada belirtilen yukarıdaki sonuçların gündemle de örtüştüğü görüldü.

Araştırma kapsamında kripto paraların bilinirliğine ek olarak sahip olunup olmadığı da soruluyor. Buna göre 15 ülkeden araştırmaya katılanların ortalama 10’da biri kripto para aldığını belirtiyor. Araştırmaya Türkiye’den katılan bireylerin %18’i ise kripto paralarının olduğunu belirtiyor. bu hemen hemen her beş kişiden birine tekabül ediyor. Fakat göz önünde bulundurulması gereken önemli bir husus var: Bu çalışma, sınırlı sayıda örneklemi olan online bir araştırma olduğu için; Türkiye’den verilen bu yanıt, medya ve teknolojiyle yakından ilgili genç ve çalışan kesimi temsil ediyor olarak yorumlanmalı. Diğer ülke sonuçlarına da bakıldığında örneğin Romanya’da potansiyel olarak benzer etkiler görülüyor.

Kaynak: ING Mobil Bankacılık Uluslararası Araştırması – Kripto Paralar, Haziran 2018

Araştırma Hakkında:
ING uluslararası araştırması dünya çapında insanların nasıl para harcadığını ve biriktirdiğini, nasıl yatırım yaptığını ve parayla ilgili ne hissettiklerini daha iyi anlamayı hedefliyor. Araştırma yılda birkaç kez tekrarlanıyor ve raporları www.ezonomics.com/iis üzerinden yayınlanıyor. Ipsos tarafından ING Bank için gerçekleştirilen bu online araştırma ise 26 Mart – 6 Nisan 2018 tarihlerinde gerçekleştirildi.
Araştırma örneklemi ilgili ülkelerden panele katılan birey havuzlarından oluşturuldu. 15 ülke bu araştırmada yer aldı ve her bir ülkeden, Lüksemburg haricinde, yaklaşık 1000’er kişi olmak üzere toplam 14,858 kişi araştırmaya katıldı. Araştırmanın yapıldığı ülkeler: Avusturya, Belçika, Çekya, Fransa, Almanya, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Polonya, Romanya, İspanya, Türkiye, Birleşik Krallık, ABD ve Avustralya. Bu araştırmada; Türkiye verilerini gösteren örneklem, ülke genelinden ziyade orta ve üst gelir grubu ve internet erişimi olan nüfusu temsil etmektedir.
Araştırma Raporunun tamamına ulaşmak için buraya tıklayın.

0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

®  2024 Araştırıyorum 

Düşünceler

Paylaşmak istedikleriniz mi var?

Gönderiliyor

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?